Владислав Савенок про те, чому живемо не як у Європі

Савенок

Мій співрозмовник заходив через день увечері в кожний дім усіх чернігівців, які мали телевізори, упродовж 10 років. На чернігівському міському телебаченні від 1992 до 2001 року він вів програми теленовин та «Я сидів читав газету», «Прес-скринька».

Вони вирізнялися сміливими сюжетами й незалежністю думки. Зараз він універсальний солдат журналістики Владислав Савенок, котрий пройшов випробування у різних видах медіа-простору.

«Українське об’єднання патріотів – УКРОП» вважає безпартійного Владислава патріотом і переконане, що він може стати гідним депутатом Чернігівської міської ради.

Про хабарі та бізнес-групи

– Владе, чому надумав іти в депутати міської ради?

– Оксано, чесно кажучи, не мав особливого бажання. Але ситуація видається небезпечною. Уже 30 років слідкую за чернігівською політикою і розумію, що відбувається. Зараз у владу йдуть чергові бізнес-групи. Старі депутати, які знають схеми – від кого брати хабарі за голосування, кому і як «спихнути» землю.

Частина з них набирає в команди «нові обличчя» і веде слухняних «ляльок для голосування» за свої бізнес-інтереси. Набирають молодь без стажу та з несформованим характером. На них будь-який мер або лідер тільки пальцем тикне, і вони за що завгодно проголосують. Це мене насторожує.

Чому ми не живемо, як у Прибалтиці?

– А тобі пропозиції надходили від різних партій?

– Від тих, що при владі, і тих, що в опозиції, – ніколи. Бо знаю майже всіх лідерів на Чернігівщині. До жодної партії не вступав і погоджувався бути бездумною «лялькою». А людина, яка думає не так, як лідер, і не гнеться та чорне називає чорним, а біле – білим, партійним босам не потрібна.

– Чому пішов з «Українським об’єднанням патріотів – УКРОП»?

– Бо в місті й області створюється команда патріотів, які справами довели любов до України. Вони всі допомагали нашим воїнам на фронті, як волонтери «Жіночої сотні». А багато з них воювали за цю землю.

Узагалі, я переконаний: якби в Україні 24 роки Незалежності при владі були патріоти, нам би не довелося простися в Європу. Ми б там уже були, як і країни Прибалтики. І наш народ жив би по-людськи.

На пропозицію УКРОПу я погодився в останній день перед висуванням кандидатів, коли побачив, як намагалися засудити патріота.

Бути патріотом просто – не красти

– Колись я запитав в одного депутата міськради, чи міг би він не брати участь у таємному продажу міської землі, зокрема будівельникам, після чого житло дорожчає? А він відповів: «Владе, якщо я не буду брати гроші, а просто голосуватиму, вони цю суму доларів поділять без мене». «А я б не брав», – сказав я. «Тому ти й не депутат», – посміявся він.

Владислав Савенок, журналіст, кандидат у депутати Чернігівської міської ради від партії "УКРОП"
Владислав Савенок, журналіст, кандидат у депутати Чернігівської міської ради від партії "УКРОП
"

– А ти впевнений, що не спокусишся, коли ніхто не знає?

– Я дуже давно вирішив жити по закону. Десятки разів були пропозиції очолити керівні посади, на яких можна було швидко розбагатіти. Але за це треба було гнутися і говорити так, як я не думаю. Тобто брехати собі й людям. Батько й мати, які працювали робітниками, виховали мене по-іншому.

Що треба людині для щастя?

– А хіба тобі не треба квартира, дача, машина?

– Знаєш, Оксано. Машина – це не моє. А велосипед я маю, починаючи з 12 років. Будинок у мене є – дякую мамі та бабусям. Дачу мама купила. Там поруч є озеро з коропцями. А будувати щось іще – це віднімати час у читання, подорожей і риболовлі з дружиною за Десною. У доньки квартира є – дякую моїй тещі й тестю, які працювали на «музикалці».

Ми не так довго живемо, щоб витрачати життя на якесь нагромадження і, вибач, «випендрьож» один перед одним машинами, годинниками, краватками. Мені смішно, коли я бачу, як люди цим займаються. Кращі уми людства, я читав, зі мною в цьому погоджуються.

Чого не робить дбайливий господар

– А що б ти хотів зробити в Чернігові?

– По-перше, вичистити владу від нечесних людей. Тоді й ціни на житло будуть менші, і робочі місця буде вигідно створювати, і грошей побільшає в міському бюджеті. І тролейбуси нові будуть, і допомога незахищеним та малозабезпеченим. Чим більше чесних депутатів-патріотів, тим більша надія на нові, чесні правила гри в Чернігові.

– А думав над якимись окремими проектами?

– Місту треба переробити сміттєзвалище в Масанах, додати потужності на ТЕЦ, нарешті добудувати каналізаційний колектор, щоб нас не лихоманило. А далі – європейські вулиці та благоустрій.

Я не можу вже дивитися на десятки закинутих недобудов у Чернігові. Вони як виразки на обличчі нашого міста. Депутати вже стільки «роздали» землі, яка «світиться» на картах і не використовується! А з іншого боку – дозволили вирубувати зелені зони. Розумний і дбайливий господар так не робить…

Таємниці «мадридського двору» і зброя журналіста

– Владе , а чому б про це не написати журналісту Савенку?

– Депутати й міська виконавча влада цинічно знаходять способи, аби приховати й не допустити журналістів до «таємниць мадридського двору». Депутатське посвідчення дозволить побачити все зсередини й розповісти про «підкилимні» ігри влади.

– Яким чином?

– Я в своїй листівці написав, що проти корупції – як влади, так і опозиції. Знаю і вмію влаштовувати прямі Інтернет-трансляції з будь-якої точки Чернігова. І не тільки. У мене багато колег-журналістів, які завжди підтримують.

І – ціла команда «Українського об’єднання патріотів – УКРОП», яких не залякаєш. Вони пройшли найтяжчі випробування і довели, що здатні боротися не лише з окупантом, а й із корупційними замашками. Ти знаєш наше гасло, до якого я руку доклав: «Патріотизм – фундамент чесної влади Чернігова і його майбутнього!»

Бесіду вела й записала Оксана Тунік-Фриз

Досьє: Cавенок Владислав Васильович

1959 р.н. Навчався в школі №13 Чернігова. Служив в армії. Закінчив ПТУ, працював кравцем в ательє мод №7 на Шерстянці.

Вищу освіту здобув у Київському держуніверситеті ім. Т.Г. Шевченка – професійний журналіст із 27-річним досвідом роботи. Працював у газетах «Гарт», «Чернігівські відомості», «Вал».

Очолював редакцію теленовин телерадіоагентства «Новий Чернігів» у 1992–2001рр.

Працював кореспондентом телеканалів «1+1», «Новий канал», ІСТV, СТБ. А також Української служби Бі-Бі-Сі, радіо «Свобода», редактором Інтернет-видання «Високий Вал». Нині – власний кореспондент агентства «Українські новини» в Чернігові.

ВИСТУПАЄ «ЗА»:

Очищення влади

Краще медичне обслуговування за рахунок міських програм

Контроль за формуванням тарифів на комунальні послуги

Створення умов підприємцям для збільшення робочих місць

Бюджетні кошти – на ремонт шкіл і дитсадків

Дотримання правил благоустрою Чернігова

ПРОТИ

Забудови зелених зон Чернігова

Крадіжки земель громади з метою перепродажу

Корупції представників як влади, так і опозиції

Ухилення від сплати податків до міського бюджету

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?