Влада на місцях має навести лад із тарифами

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив органам виконавчої влади на місцях врегулювати питання тарифоутворення на тепло та гарячу воду, привівши його у повну відповідність до вимог законодавства.

Глава Уряду назвав неприйнятною ситуацію, коли при однаковій ціні на газ різниця вартості тепла в різних населених пунктах країни сягає 30-40%. Відтак ціна на тепло в оселях українців залежить не стільки від ціни газу, скільки від вартості виробництва, чіткого обліку споживання та заходів енергозбереження, а відповідальність за високі тарифи лежить на муніципалітетах, яким належить більшість теплокомуненерго. Задля зниження тарифів та економії тепла Володимир Гройсман закликав міських голів подати чіткий план модернізації й розвитку ЖКГ на 2019—2020 роки. У свою чергу Уряд зобов’язується розглянути та профінансувати всі раціональні пропозиції.

«Ціна на газ для теплопостачальних організацій – однакова. Але коли ми дивимося на тарифи на тепло, то у нас є різниця серйозна щодо вартості тепла в одних містах та в інших, — зазначає Глава Уряду. – Вартість тепла й води залежить від технології виробництва, обліку та заходів енергозбереження».

За формування тарифів на гарячу воду та тепло відповідальна влада на місцях, оскільки саме муніципалітетам належить 98% теплопостачальних підприємств та мереж. До речі, про мережі – в Україні нині існує близько 20 тисяч кілометрів тепломереж, із них більше третини, а це – 7 тисяч кілометрів, знаходяться в аварійному стані. Зрозуміло, що це призводить до втрат тепла та відображається у платіжках українців.

«Формування тарифної політики на послуги з теплопостачання належить до компетенції органів місцевого самоврядування. Тому я ще раз хочу наголосити, що вони несуть повну відповідальність за кожну цифру в затверджених ними тарифах, які мають бути 100% справедливими», — наголошує заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Едуард Кругляк.

На переконання урядовців, знизити ціну для кінцевого споживача можливо передусім завдяки заходам з модернізації тепломереж та встановленню лічильників.

«79% в структурі витрат домогосподарств за спожиті житлово-комунальні послуги – це тепло. Суттєво зменшити нарахування можливо за рахунок встановлення 100% обліку теплової енергії, і ця вимога прописана в Законі України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», — зазначив міністр.

Але і тут місцеві органи влади підвели.

Так, у минулому році для підготовки до опалювального сезону 2018—2019 років Уряд виділив 12,5 мільярди гривень. За ці гроші місцеві муніципалітети мали ремонтувати тепломережі, відновлювати системи водопостачання, встановлювати енергоефективне обладнання. З цим завданням впорались не всі – встигли освоїти всього менше четвертої частини державних коштів, а це – 3 мільярди гривень.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закликав міських голів подати чіткий план модернізації й розвитку ЖКГ на 2019—2020 роки, а також наголосив, що він хотів би, аби більшість коштів виділених Урядом були проінвестовані саме в оптимізацію виробництва тепла та його поширення, адже від цього залежить вартість тепла і гарячої води для українців.

«Закликаю міських голів – подайте чіткий план модернізації й розвитку ЖКГ на 2019—2020 роки. І хотів би, аби більшість коштів інвестували в котельні, у мережі, – сказав Володимир Гройсман. – Не гоніться за дешевою славою, яка потім дорого обходиться людям».

Нагадаємо, раніше Уряд зобов’язав НАК «Нафтогаз» та теплопостачальників безкоштовно встановити громадянам близько трьох з половиною мільйонів лічильників. Це допоможе ліквідувати корупцію в газовій сфері та зменшить кінцеве навантаження на вартість природного газу для побутових споживачів. Очільник Уряду доручив Національній комісії з питань регулювання ринку електроенергетики та комунальних послуг, Антимонопольному комітету, Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провести ретельні перевірки організацій, що постачають енергоресурси, накласти відповідні штрафи і захистити споживачів від необґрунтованих платіжних вимог. Такі перевірки вже розпочались на «Чернігівгазі».

Що стосується Чернігівщини і ситуації з тарифоутворенням на тепло та гарячу воду, то Гройсман доручив голові ОДА Олександру Миснику невідкладно врегулювати тарифне питання, привівши його у повну відповідність до вимог законодавства.

Тетяна ПРОЩЕНКО

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?