Влада Чернігова оголосила «війну» підприємцям

Днями Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко започаткував нову форму спілкування з мешканцями міста — зустрічі відбуваються безпосередньо у мікрорайонах, тобто у дворах, де розташовані житлові будинки. Як він сам пояснив, мета таких нововведень, аби дізнатися більше про те, що говорять і що хочуть люди.

Не встиг чоловік ще як слід ось так попрацювати, а вже по місту поповзли чутки, начебто наш мер готується на місце Гройсмана — стати Прем’єр-міністром, от і хоче почути «людську правду». Як там буде далі — не станемо загадувати. Час покаже. Ну, а поки що хотілося б зберегти дорогоцінний час Владислава Атрошенка і порадити йому бодай один раз не сходити на спілкування у двори, а почути те, що кажуть підприємці, які теж є чернігівцями і яких чомусь не дуже полюбляють слухати.

Але про все по-порядку.

Нещодавно на офіційному сайті Чернігівської міської ради з’явився своєрідний проект рішення «Про заборону роздрібної торгівлі пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями або тютюновими виробами у тимчасових спорудах (зупинкових комплексах) розташованих на об’єктах транспортної інфраструктури у місті Чернігові».

На перший погляд начебто нічого дивного у цьому документі немає. Але якщо проаналізувати кроки як влади так і підприємців щодо отих зупинкових комплексів, то побачимо кілька суттєвих нюансів.

Колись різні торговельні кіоски дійсно мали непривабливий вигляд. І добре, що місцева влада все ж таки взялася за справу — зобов’язали підприємців, які за свої кошти облаштували зупинки до належного стану — вони стали привабливіші, естетичні, охайні.

Здавалося б, нічого негативного не повинно відбутися, перш за все для тих, хто утримує такі об'єкти.

Але в тих кіосках, де продаються цигарки і пиво, поліція вгледіла і навіть зафіксувала порушення правил торгівлі — це коли продавець з того чи іншого кіоску реалізував неповнолітнім зазначені товари.

«Ви порушуєте правила торгівлі, а отже не будете більше вести торговельний бізнес на зупинках та інших громадських місцях», — заявили представники місцевої влади, яка, між тим, представляє інтереси своєї громади.

А тому підприємці обурені таким ставленням до них, тож зібралися 17 травня, аби попередньо обговорити ситуацію, що склалася.

Підприємці вважають, що вищезазначений проект порушує Закон України «Про захист економічної конкуренції». Якщо вже забороняти торгівлю цигарками та пивом, то не лише в певних місцях Чернігова, а загалом в усіх торговельних точках! Крім того, вони переконані, що цей проект пропонується й буде лобіюватися в інтересах певних осіб, які належать до команди діючого мера. Отже, проект рішення має корупційні ознаки. Якщо ж врешті-решт він буде ухвалений, кілька сотень людей у Чернігові втратять роботу. А міський бюджет недоотримає сотні тисяч гривень.

В обговоренні проблеми взяли участь:

Владислав Москальчук — підприємець

Ірина Березинець— депутатка Чернігівської ради, голова ГО «Сяйво Сіверщини»;

Віталій Сальва — експерт з регуляторної політики;

Марія Малай, інспектор ювенальної превенції, лейтенант поліції.

Дмитро Нікішин – підприємець

Сергій Проценко — представник регуляторної служби в Чернігівській області

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?