Військові відзначили 360-річчя перемоги над Московією

Командувач ОК «Північ» відзначаючи 360-річчя перемоги українського війська в Конотопській битві, вручив 58 бригаді стрічку з почесним найменуванням «ім. гетьмана Івана Виговського».

У с. Шаповалівка Конотопського району відбулося свято з нагоди 360-річчя перемоги українських козаків над московитами: саме в цей день українське військо під проводом гетьмана Івана Виговського розгромило російських нападників в битві під Конотопом.

Генеральний штаб Збройних Сил України, як співорганізатор урочистостей, представив на огляд виставку військової техніки. Командувач оперативного командування «Північ» особисто прибув на свято і вручив військовому підрозділу, що дислокується тут, стрічку до військового прапора з присвоєння Указом Президента почесного найменуванням «ім. гетьмана Івана Виговського».

Генерал-лейтенант Володимир Кравченко взяв участь у покладання квітів до пам'ятника Т. Шевченку та до Хреста борцям за волю України.

У святкуванні взяли участь близько 600 творчих колективів. Задовго до початку свята біля пам’ятного знаку «Шаблі» зібрались кілька сотень гостей та учасників фестивалю, українське козацтво, кримські татари. Представник тодішніх союзників Виговського – киримли Ільмір Умеров – зазначає: наразі історичні події минулих століть повторюються.

— В той час українські та кримсько-татарські війська побили російські. 360 років минуло, а проблема залишається тією ж самою. Ворог той же. А ми знову разом. У радянський період, коли ми ходили до школи, дуже великий період історії був виключений з підручників, у тому числі і Конотопська битва, а це – дуже серйозна подія, яка поклала початок українській державності, — додав Ільмір.

Організатори дійства привезли на свято прапор, який, як важається, належав Київському реєстровому козацькому полку.

— Оригінал такого прапору зберігається нині в Стокгольмі. Ми зробили його копію. Річ у тім, що одіссея козацьких прапорів дивовижна, але якась частина козацької прапорової спадщини збереглася. На жаль, нині вона зберігається в іноземних музеях. Для нас велика честь бути тут в річницю Конотопської битви. Бо в українській військовій історії не так багато настільки яскравих, гучних перемог, — говорить Олекса Руденко, президент ГО «Департамент воєнно-культурної антропології».

Під час святкової ходи учасники несли вулицями села 18-метровий прапор України. Хода завершилась покладанням квітів до пам’ятника гетьману Івану Виговському у Шаповалівці.

Для гостей працювали різні локації: кузня, де можна було власноруч виготовити для себе пам’ятний медальон та купити унікальні вироби ковалів.

Діти і дорослі високо оцінили виставку військової техніки – всього понад три десятки бойових одиниць, причому більшість експонатів разом із своїми екіпажами брали участь в реальних бойових діях проти російського агресора під Авдіївкою, Торецьком, Світлодарськом та в інших тяжких боях.

В музеї авіації відбулися свято «Крила Конотопу» та майстер-клас зі збирання та розбирання автоматичної зброї. Тим часом науковці та місцеві дослідники зібралися у міському краєзнавчому музеї імені О.М.Лазаревського, де відбулись презентація спільної з Інститутом східноєвропейських досліджень виставки «Гадяцька угода 1658—2018».

За участі істориків, науковців та краєзнавців тут пройшла науково-історична конференція «Конотопська битва — шлях до самовизначення».

Історик Олег Корнієнко розповідає:
— Ми більше знали інформації з колишніх московських, тобто російських архівів. Частина з них була опублікована і там віднаходяться нові і нові документи, пов’язані безпосередньо з повідомленням про битву, а також про українсько-московську війну 1658—1659 років. Крім того, частину документів опублікував доктор історичних наук Юрій Мицик, що користувався польськими джерелами. Є надія, що значний пласт документів можна буде виявити серед архівів Туреччини. Поле Конотопської битви досі залишається недослідженим в археологічному плані. Це – наша біда. Тим паче, що воно рік у рік постійно грабується варварськими методами, спустошується мародерами.

Зацікавив глядачів також виступ учасників клубу володіння козацькою зброєю «Гарда» з м. Глухів під керівництвом справжнього козака Романа Дзекелева та заслуженого майстра народного мистецтва Ігоря Білевича.

Відбулися кінне козацьке шоу «Соколиний хутір», унікальне шоу ковалів, майстер-клас гончарів та ремісників, всеукраїнський фестиваль «Козацький радослав», фотовиставка, велоралі, фестиваль творчих колективів.

Родзинкою свята стала батально-історична реконструкція фрагментів розгрому московського війська. Реконструкція подій 1659 року почалась дійством під назвою «Удар по облогових украпленнях московський військ» і продовжилася ввечері виставою «Розгром московського війська».

На завершення свята поціновувачів своєї історії та культури запросили на виступ гурту «Гайдамаки» в Конотопі та перегляд фільму «Крути-1918» в місцевому музеї, інші патріотичні та святкові заходи.

Олена Мокренчук

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?