Військове оснащення від чернігівських випробувачів

Вертольоти і танки, бронетранспортери та ракети, мобільні радарні системи і радіостанції – це лише невеличкий перелік озброєння та військової техніки, які випробовують військові з Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, який вже більше п’яти років дислокується в Чернігові.

Державний науково-дослідний інститут випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки — потужна науково-дослідна установа Збройних Сил України, створена на базі Державного науково-випробувального центру Збройних Сил України.

Основним призначенням Інституту є виконання завдань наукової та науково-технічної діяльності, розроблення методичних документів та проведення випробувань з оцінки відповідності (сертифікації) озброєння та військової техніки Збройних Сил України та інших військових формувань, як на території України так і за кордоном.

За часи існування установи військові фахівці провели дуже багато випробувань безпілотників, зокрема нового оперативно-тактичного безпілотного комплексу, здатного проводити розвідку, координування ведення вогню, забезпечення стійкого від впливу засобів радіоелектронної боротьби зв'язку на оперативній глибині до 200 кілометрів, перебуваючи в повітрі протягом доби.

Поряд з цим спеціалісти Інституту модернізовували зенітну установку ЗУ-23-2. Поєднання цієї надійної зенітної установки з електронною системою автоматичного знаходження цілі та управління веденням вогню дозволяє знищувати повітряні та наземні цілі, зокрема, безпілотні літальні апарати, що перебувають на озброєнні ворога. Важливою деталлю цієї модернізації є можливість, завдяки автоматичній системі, керувати вогнем одразу кількох зенітних установок на відстані, із захищених позицій, зберігаючи життя та здоров’я військових.

Водночас військовослужбовці Інституту випробовували нові ракети РС-80 вітчизняного виробництва. Особливість таких боєприпасів — використання їх у різних типах гармат, навіть у гарматах нового зразка типу МТ-12 «Рапіра».

Великий обсяг робіт проведений військовими випробувачами під час проведення контрольних льотних випробувань зенітних керованих ракет 5В27Д до зенітно-ракетного комплексу С-125М1. Так, фахівці Інституту вимірювали траєкторні параметри польоту ракет від точки Пуску до точки зустрічі з Ціллю сучасним радарним комплексом траєкторних вимірювань, що вказує на набуття Інститутом нових спроможностей — виконувати завдання випробувань і оцінки характеристик озброєння і військової техніки з високою точністю та якістю.

Сучасні можливості для українських захисників відкриває новий модернізований комплекс «Вільха-М», ракети якого здатні вражати ціль на відстанях до 130 кілометрів, а це майже вдвічі більших ніж в аналогічних комплексах. Під час випробувань комплексу перевірялася робота нової системи керування, ефективність нового навігаційного обладнання та якість роботи нової системи управління пусками. Найближчим часом очікується завершення розробки нового покоління ракет цього класу, здатних вражати цілі на відстані понад 200 кілометрів.

Великої уваги заслуговують випробування літаків та вертольотів, зокрема вертольоту Мі-2МСБ та літака Ан-26КПА.

Випробування вертольоту Мі-2МСБ в умовах високих температур повітря проводились з метою визначення основних льотно-технічних та злітно-посадкових характеристик вертольоту і відповідності їх вимогам тактико-технічних характеристик та особливостей експлуатації вертольоту Мі-2МСБ, з використанням двигунів АІ-450В.

Одночасно військові проводили дослідницькі випробування вертольоту Мі-2МСБ оснащеного стрілецьким озброєнням (кулеметами НСВТ-12,7). Головною метою таких випробувань було визначення фактичного рівня навантажень , які діють на елементи конструкції вертольоту Мі-2МСБ в умовах реально діючих інерційних, аеродинамічних, вібраційних і теплових навантажень при застосуванні стрілецького озброєння калібру 12,7 мм, а також перевірка стійкості роботи двигунів АІ-450В і впливу від застосування озброєння на роботу двигунів в фактичних умовах проведення експериментів.

Під час проведення випробувань літака Ан-26КПА проводилась оцінка відповідності технічних і експлуатаційних характеристик дослідного зразка, літака Ан-26, технічним вимогам, а також якості функціонування додатково встановленого бортового обладнання.

Одним з пріоритетних напрямків роботи військових випробувачів є удосконалення засобів зв’язку. Так, фахівцями Інституту були проведені контрольні випробування сучасної радіостанції УКХ-діапазону Becker RT6201 (виробництва Becker Avionics GmbH, Німеччина) на вертольоті Мі-8МСБ-В. В процесі випробувань було виконано ряд випробувальних польотів, основною метою яких була оцінка дальності і якості зв’язку. За позитивним результатами радіостанцію УКХ-діапазону Becker RT6201 було рекомендовано для застосування на вертольоті Мі-8МСБ-В.

Досить успішно спеціалістами Інституту були проведені випробування малих броньованих артилерійських катерів та швидкохідних човнів з жорстким корпусом та надувними бортами виробництва “Willard Marine Incorporated” (США), завдовжки 11 метрів. За результатами випробувань було прийнято рішення щодо постачання в Збройних Силах України вищезазначених швидкохідних човнів.

З великим успіхом військові Інституту провели випробування системи парашутного спеціального призначення «Сокіл», за допомогою якої здійснюється десантування зі зброєю та спеціальним спорядженням з висоти понад 7000 метрів при цьому є можливість нести додатковий «корисний» вантаж до 180 кілограмів. Така система надасть можливість військовим спецпризначенцям досить тихо та максимально приховано потрапляти до місця виконання завдань в тил ворога.

Загалом, великий спектр проведених випробувань військовими спеціалістами дозволить в майбутньому практично переозброїти українську армію та значно підвищити бойові можливості підрозділів Збройних Сил України.

Ігор Березинський,

спеціальний кореспондент (м.Чернігів) Інформагентства МО України АрміяInform

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?