Він льодорубом убив чоловіка. За це його відзначили як героя

21 серпня 1940-го в далекій Мексиці був по-звірячому вбитий Лев Давидович Троцький. Радянський агент Рамон Меркадер проломив Троцькому череп льодорубом. Після 20 років мексиканської в’язниці Меркадер прибув до СРСР, де його удостоїли звання Героя Радянського Союзу, нагородили «Золотою Зіркою» і орденом Леніна – найвищою державною нагородою. Вочевидь, силует Рамона Маркадера, коли він заносить льодоруб над головою жертви, міг би стати чудовим уособленням справжнього радянського героя.

Троцький вбивство - фото-1Лев Троцький – один із фундаторів більшовицької держави. Це під його керівництвом здійснено Жовтневий переворот 1917-го, його стараннями створювалася Червона армія. Чи слід нам оплакувати творця тоталітарної, агресивної і войовничої радянської Росії? Однак суть справи в іншому.

Уже в 1923-му Троцький очолив ліву опозицію. В 1927-му позбувся всіх посад, в 1928-му – засланий до Казахстану, а ще за рік – до Туреччини. Його прихильників жорстоко переслідували і безжально знищували. Могли легко ліквідувати й самого Троцького, однак чомусь не чіпали. Але потім, коли припекло, радянські агенти дістали його навіть в далекій Мексиці. Чому ж припекло, адже сучасники не знаходили для того вагомих причин?

Вочевидь, відповідь на цю загадку знайшов ненависний «єдиноросам» Віктор Суворов. Він вважає, що Лев Троцький, фанатичний прихильник світової революції, довгий час не розумів справжніх задумів Сталіна, якого взагалі рахував слабким лідером, і закидав тому зраду ідеї світової революції. Троцький на весь світ проголошував, що Сталін – це сірість і посередність, що він не ні що нездатний і його не слід боятися, а його режим взагалі скоро рухне сам по собі. Це цілком задовольняло кремлівського гірця, який вів складну гру, незрозумілу багатьом навіть нині, що неминуче наближала тріумф марксистсько-ленінського вчення на всіх просторах Землі.

Незадовго до Другої світової Троцький зумів розгадати глибинні плани Сталіна. Він почав писати про те, що Гітлер прийшов до влади завдяки допомозі Сталіна. Що корінням зла є не так нацистська Німеччина, як Радянський Союз. І що без «нейтралітета» Сталіна Гітлер би не почав війну в Європі.

Ось тепер колишній більшовицький вождь став по-справжньому небезпечний для кремлівського тирана. І почалося справжнє полювання на Троцького. Радянські спецслужби вже мали неабиякий досвід ліквідації провідників ворожих комунізмові рухів (їх жертвами стали у тому числі Петлюра та Коновалець), тож дістали ціль замаху навіть на другому кінці світу.

Відтак саме намагання приховати справжню роль СРСР у розпалюванні Другої світової війни і стало причиною вбивства Льва Троцького.

Сергій ГОРОБЕЦЬ,

Український інститут національної пам’яті

Фото 1: humus.livejournal.com.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?