Військовий збір і нерухомість. Що треба знати фізичній особі-резиденту

податкиЧи підлягає оподаткуванню військовим збором дохід, отриманий фізичною особою — резидентом, від продажу нерухомого майна?

Роз`яснення надає Алла БУЛАВА, керівник сектору комунікацій Державної податкової служби в м. Чернігові.

Оскільки об’єктом оподаткування військовим збором є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід фізичної особи – резидента, до якого включається частина доходу від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями ст. 172 Податкового кодексу України, то сума такого доходу оподатковується збором за ставкою 1,5 відсотка.
Разом з тим, не є об’єктом оподаткування військовим збором сума доходу, отримана фізичною особою — резидентом від операцій з продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року нерухомості – житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, споруди, будівлі, а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки. Умова щодо перебування вказаного майна у власності платника понад три роки не розповсюджується на успадковане майно (п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу України).

sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?