Відповідальність починається з себе

спорт1Прагнучи поєднати у свідомості юних українців поняття відповідальності за власне майбутнє та здорового способу життя, працівники сектору кримінальної міліції у справах дітей УМВС в Чернігівській області організували в рамках Всеукраїнської акції «Відповідальність починається з мене» відвідання групою старшокласників лижно-біатлонного комплексу, де куються перемоги вітчизняного олімпійського резерву. 

— Працівники міліції намагаються не тільки пояснити дітям та підліткам суспільне зло від правопорушень, асоціальної поведінки, розкрити небезпеку вживання наркотиків та алкоголю, тютюнопаління, — уточнила мету акції старший інспектор сектору КМВД УМВС України в Чернігівській області капітан міліції Наталія Юріна. — Наше завдання — яскраво продемонструвати альтернативу хибній поведінці. І найкращим, здоровим та змістовним варіантом є спорт. Ми прагнемо долучити до активного спортивного життя якомога більше дітей та підлітків.

В рамках спільного профілактично-оздоровчого заходу працівники сектору КМСД міліції Чернігівщини та фахівці Державного центру олімпійської підготовки з біатлону, розташованого на околиці обласного центру, провели для групи старшокласників чернігівських шкіл ознайомче тренування з лижного спорту. Після цього відбулися імпровізовані змагання для тих підлітків, які відчули в собі бажання і готовність помірятися силами з однолітками.

cпорт2

Прикметно, що для багатьох присутніх підлітків це були не просто перші лижні змагання в житті, а й узагалі перший досвід пересування на лижах. Тому організатори вирішили обмежитися мінімальною дистанцією перегонів — 150-метровим колом (саме на ньому чернігівські біатлоністи, майбутня гордість національної збірної, відпрацьовують проходження стандартних штрафних кіл в разі недосить влучної стрільби). Та й цього відрізку вистачило, аби спортивні пристрасті спалахнули не на жарт.

Для проведення змагань всі учасники були розділені на дві групи. Першою стартувала дівоча. Тут з чималим відривом від подруг-суперниць перемогла Діана Єгорова.

спорт3

— У мене протягом останнього року забагато всього трапляється вперше, — поділилася враженнями Діана, яка є вимушеною переселенкою з охопленого війною Сходу. — Вперше довелося так надовго покинути рідний Донецьк і обживатися в іншому місті, вступати в нову школу, де мене прийняли як рідну. Вперше стала на бігові лижі, хоча досвід катання на гірських лижах маю, бо попередні сім років щороку їздили з батьками узимку в Карпати. І, нарешті, вперше перемогла у лижних змаганнях!

Ще яскравішим був фініш групи хлопчаків. Повна відсутність лижного досвіду у більшості компенсувалася гострою жагою перемоги. Присутній на фініші разом з працівниками ВКМСД директор центру підготовки з біатлону, в недалекому минулому — уславлений біатлоніст В’ячеслав Деркач не міг втримати усмішку: побачене аж надто нагадувало картину фінішу етапів Кубка світу, де битва нерідко йшла за соті частки секунди.

Підсумком веселого і корисного заходу стало символічне нагородження переможців і призерів — вручення кожному бандани із логотипом Всеукраїнської профілактичної акції «Відповідальність починається з мене». І, звичайно, колективне фото на пам’ять. Погляд на цей знімок повертатиме учасників змагань у цей радісний день і спонукатиме пережити всі ті емоції ще раз. А відтак — постійно агітуватиме їх за здоровий спосіб життя і нагадуватиме, що кожен є відповідальним за власне майбутнє.

Борис КОНОВЧЕНКО

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?