Відповідальність для аліментників значно посилена

Питанням щодо можливих законодавчих змін щодо посилення відповідальності для осіб, які не платять аліменти,  цікавляться чернігівці. 

Консультацію стосовно цієї проблематики, надає головний спеціаліст сектору аналітики та статистики управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Анна Ніконова.

Депутати у першому читанні підтримали законопроект, який посилює відповідальність для неплатників аліментів №7277 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів ”.

Законопроект передбачає низку обмежень для неплатників аліментів.

Так, державному виконавцю надано можливість в позасудовому порядку встановлювати тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон тим батькам, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

Також автори запропонували запровадити нові заходи впливу на злісних боржників, наприклад обмеження їх у праві керування транспортним засобом, тимчасове обмеження у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та холодною  зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, тимчасове обмеження у праві полювання.

Також законопроект визначає впровадження нового виду адміністративного стягнення у вигляді соціальних робіт, коли правопорушник у вільний від роботи чи навчання час має виконувати оплатні суспільно корисні роботи, визначені органами місцевого самоврядування. Тобто, щоб того, хто не платить аліменти більше ніж 12 місяців, рішенням суду притягували до суспільно корисних робіт в інтересах громади, наприклад прибирання вулиць, фарбування будівель, прибирання кладовищ, і ці гроші, які буде такий горе-батько заробляти, прибираючи кладовища тощо, передаватимуть на рахунок дитини для погашення боргу за виплату аліментів.

Крім того, законопроектом запропоновано, щоб батькам, які проживають із дитиною, не потрібно було отримувати згоду одного з батьків для виїзду за кордон на строк до одного місяця. Дана норма унеможливить маніпулювання з боку неплатника аліментів через згоду на виїзд дитини за кордон.

Анна Ніконова

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?