Відомий аграрій розповів, у чому різниця між євреєм і жидом

Знаний в Україні аграрій Леонід Яковишин — керівник сільськогосподарського товариства «Земля і воля», що на Чернігівщині, в розмові з журналістами Latifundist.com  розповів цікаву історію зі свого життя. 

Виявляється, комуністи розділяли людей не лише за національною ознакою, а й ще певні народності розмежовували на відповідні категорії — розумних і нерозумних. І ось чому.

Леонід Яковишин. Пряма мова:

— У 1966 році у мене призначали начальником Костопільського управління сільського господарства. Брав мене секретар ЦК. І поставив запитання: «У чому різниця між жидом і євреєм?» Я не міг зрозуміти, звідки це питання виникло. Думав, щось дізналися про мене. Тоді потрібно було в п'яту графу писати, що ти єврей. А у мене мати була чиста єврейка. У 1942 році есесівцеві трьох хвилин не вистачило, щоб нас розстріляти. Сусіди ноги йому цілували, клялися, що ми не євреї.

І ось я стою і думаю, де тут підступ. А потім він каже: «Синку, запам'ятай — після революції всі розумні люди, євреї, виїхали в багаті країни. У нас залишилися жиди, кацапи і хохли». Я після цієї розмови довго приходив до тями, навіть хотів писати донос в КДБ. Як це він міг таке сказати — жиди, кацапи, хохли. Але вирішив не писати.

До чого це веду? До того, що ми привчені були писати доноси. Якби секретар райкому купив нову «Волгу», відразу б донос був і питання: «Де гроші взяв?»

Так, це була страшна система. Але від тієї системи треба було взяти одне — красти нікому не було дозволено.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?