Відновлюють роботу непродовольчі ринки та магазини

Відсьогодні можуть відновити роботу непродовольчі ринки та магазини, повідомили в Офісі реформ Чернігівської області регіонального відділення Асоціації міст України.

Магазини працюватимуть за умови дотримання санітарно-епідемічних заходів безпекиза принципом роботи продовольчих магазинів. 

Таке рішення Уряд ухвалив, враховуючи численні звернення підприємців та громадськості. А також  через звернення Асоціації міст України до Уряду із наполяганням внести зміни до постанови №211.

Нагадаємо, що в Чернігові непродовольчі ринки почали поступово відкриватися з 13 травня.  Відповідне рішення було прийняте напередодні, 12 травня, на засіданні міської комісії з питань техногенно–екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Документ враховує рішення відповідної обласної комісії (від 12.05.2020, протокол №18), а також чисельні звернення підприємців.

Роботу об’єктів торгівлі непродовольчими товарами на ринках міста Чернігова дозволили за умови виконання їх власниками Тимчасових рекомендацій з організації протиепідемічних заходів при торгівлі продовольчими (окрім ринків) та непродовольчими товарами на період карантину, у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 09.05.2020 №17, актів Кабінету Міністрів України щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19.

Відповідно до прийнятого рішення керівникам ринків Чернігова доручено надавати дозвіл на роботу об’єктів торгівлі непродовольчими товарами на ринках диференційовано, по кожному об’єкту окремо, після перевірки результатів виконання їх власниками Тимчасових рекомендацій. Також забезпечити на території ринків безумовне виконання заходів з протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, що визначені актами КМУ та постановами Головного санітарного лікаря України.

Тобто підприємці зобов’язані дотримуватися усіх заходів безпеки: мати рукавички, захисні маски, щитки для обличчя, дезинфектори (також і для відвідувачів), кожні три години робити вологе прибирання, слідкувати за дотриманням дистанції між покупцями.

Контроль за дотриманням Тимчасових рекомендацій, відповідних актів КМУ та постанов Головного санітарного лікаря України покладений на керівників та адміністрації відповідних ринків.

На розширеній нараді чернігівський міський голова Владислав Атрошенко дав доручення юридичному відділу міськради ретельно вивчити нормативні документи Уряду щодо пом’якшення карантину, оскільки залишалося без відповіді саме питання роботи непродовольчих ринків.

—  Ми дуже толерантно та з повагою ставимося до рішень Уряду, але, разом з тим, я прошу юридично ще раз проаналізувати цю постанову. Якщо є послаблення карантинних заходів для продовольчих ринків, перукарень, салонів краси, решти напрямків бізнес-діяльності, то непродовольчі ринки точно не несуть більшої загрози аж ніяк, ніж решта бізнесів, де є контакт між покупцем та продавцем, - підкреслив міський голова та додав, що такий крок дозволить зменшити скупчення людей у магазинах. – Замість гіпермаркетів, люди підуть туди, де скупченість на один квадратний метр буде значно менше, відповідно і ризики будуть значно менше. І «плюс» у цьому – це зайнятість людей, можливість тисячам підприємців щось заробити, можливість мешканцям на якусь «копійку» дешевше купити.

Відкрити для торгівлі непродовольчі ринки вимагали і чернігівські підприємці, які 12 травня прийшли до міської ради та зустрілися з керівництвом міста.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?