Відкритий діалог про європейські цінності провели у Києві

Напередодні дня Європи на Поштовій площі у Києві 12 травня провели дослідницьку акцію «Відкритий діалог про Європейські цінності в Україні».

За словами організаторів, мета події – привернути увагу небайдужих громадян до важливості просування Європейських цінностей та адвокації демократичних змін в Україні.

«Ми, низові громадські активісти та активістки, вважаємо, що окрім інфраструктурних змін наша країна потребує докорінних змін у свідомості» – говорить громадський активіст, культурний іноватор Ярослав Мінкін – один з організаторів події.

Напередодні Дня Європи учасниці/ки зібрались неподалік від набережної на Поштовій Площі. За символічним круглим столом обговорювали, яким чином громадянське суспільство має захищати демократію та права людини, належне урядування і стабільність в Україні. А також питання альтернативної освіти, змін клімату та енергетичної безпеки, культурного різноманіття, побудови контактів між людьми.

Спікерами «Відкритого діалогу» стали фасилітаторка програм з неформальної освіти Олеся Архіпова та експертка з питань протидії расизму та ксенофобії Міжнародної організації з міграції в Україні Яна Салахова, аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм «Громадянської мережі ОПОРА» Дмитро Кузнецов.

«З одного боку, люди розуміють проблеми екології. З іншого, сьогодні громадської свідомості не достатньо,щоб дійти згоди, як раціонально користуватись енергоресурсами і давати раду з твердими відходами» , – розповідає Дмитро Кузнецов про проблеми екології у розрізі Європейських цінностей – Багато людей чекає на рішення проблем від влади, яка, звісно, може вирішити їх законодавчо, але для настання фактичних змін нам ще бракує індивідуальної відповідальності».

До дискусії також долучились голова благодійного фонду «Суспільні ресурси та ініціативи» Олена Танасійчук та голова Громадської організації «Інша Освіта» Тарас Грицюк. Усі охочі могли поставити запитання експертам або є висловити власну думку щодо теми розмови.

Поет, мистецький активіст Микола Гуменюк, на приклад, розповів, що прийшов на акцію лише послухати. Коли ж йому запропонували вийти з-за столу й порозмовляти про Європейські цінності з перехожими, спочатку знітився, але швидко включився у процес. Микола вважає, щоб справді Україна ціннісно наблизилась до Європи:

«Має вестись просвітницька робота у суспільстві. Людині не варто обмежувати свій світогляд однією домінуючою статтю, орієнтацією, середовищем, мовою. Важливо бути собою і приймати цей світ, яким він є… і в той же час дбати про нього».

Наприкінці кожної сесії акторки київського плейбек-театру “Отраженіє” у своїх перфомансах відтворювали думки учасників/ць, почуті під час обговорення.

Упродовж наступного тижня дослідницька акція «Відкритий діалог про Європейські» пошириться всією Україною від карпатського села Бабин до мегаполіса-Києва, Жмеринки, Мелітополя, Рівного, десятків інших міст та містечок України. Сєверодонецьк та Миколаїв долучаться до акції протягом місяця. Ініціатором діалогів виступить Молодіжна організація “СТАН” разом з експертною спільнотою Української Національної Платформи Форуму Громадянського Суспільства Східного партнерства (УНП ФГС СхП), випускниками Високогірного воркшопу “Відкритий діалог до Дня Європи” та мережею громадських активістів та активісток, які втілюють низові ініціативи по всій країні.

Всеукраїнську акцію проведуть в межах проекту “Відкриті діалоги: надання слова потенційно активним громадянам задля посилення участі низової громадськості в реалізації євроінтеграційних реформ в Україні”.

Проект реалізовується Молодіжною організацією “СТАН” в рамках конкурсу “Громадська синергія: посилення участі громадськості в євроінтеграційних реформах” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” та Європейського Союзу. Завдання проекту: підвищити рівень суспільної обізнаності, об’єднати експертів УНП ФГС СхП із потенційно активними громадян(к)ами задля адвокації євроінтеграційних процесів в Україні на локальному рівні. Організатор(к)и «Відкритих діалогів» переконані, що всеукраїнська акція набуде великого масштабу,буде почута політиками в Києві, Брюсселі, Вашингтоні та суспільством по всій Європі.

Ксенія Янко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?