Відбулися зміни в декларуванні валютних цінностей за кордоном

Головне управлінням ДФС у Чернігівській області повідомляє, що відбулися певні зміни в декларуванні валютних цінностей за кордоном. 

Так, спільним листом від 17.04.2003 року Національного Банку України №28-311/1929—2823 та Державної податкової адміністрації України №3368/5/23-5316 «Про подання Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами», відповідно до п.2 наказу Міністерства фінансів України від 25.12.1995 року № 207 « Про затвердження форми Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами», установлено послідовність подання суб’єктами підприємницької діяльності, Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами, та отримання ними довідки про проведення декларування за встановленою формою.

Разом з тим, наказом Міністерства фінансів України від 24.05.2017 року №524 « Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 25.12.1995 року №207 з 21.07.2017 року виключено норму щодо видачі довідки про проведення декларування.

З урахуванням змін, що відбулися в законодавстві та за результатами з ДФС України порушеного питання, інформуємо, що Спільний лист, яким доводилась послідовність подання СПД Декларації та отримання ними довідки про проведення декларування за встановленою формою, втратив актуальність та відкликається з місць застосування.

Відтепер таке декларування здійснюється окремо в ДФС України за місцем реєстрації та в НБУ України без певної послідовності за формою та у порядку, визначеному Наказом.

Проставлення територіальними органами ДФС України штампів та підписів відповідальної особи територіального органу на поданих СПД Деклараціях не проводиться.

СПД можуть надсилати Декларації в паперовій формі до НБУ України поштовим зв’язком:

СПД Вінницької, Житомирської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Київської, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Сумської, Харківської, Херсонської, Черкаської, Чернігівської областей на поштову адресу НБУ України в м. Києві: 01601, м. Київ, вул. Інститутська 9; СПД Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької областей на поштову адресу НБУ у м. Львові: 79005, м. Львів, вул... Коперніка, 4.

Водночас ДФС у Чернігівській області інформує, що Законом України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 року № 3473-VIII декларування валютних цінностей, доходів та майна, що належать резиденту України і знаходяться за її межами не передбачено. Закон опубліковано в газеті «Голос України» №121 від 06.07.2018 р. та набув чинності з дня, наступного за днем його опублікування та вводиться в дію через сім місяців з дня набрання ним чинності.

Віталій Кисловець

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?