Відбулися зміни щодо граничних строків для податкової декларації та заяв

Набрав чинності новий Порядок, що визначає механізм продовження граничних строків для подання податкової декларації та заяв, інформують у відділі організації роботи ГУ ДФС у Чернігівській області.

Головне управління ДФС у Чернігівській області повідомляє, що 05.12.2017 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 20.10.2017 № 861 «Про затвердження Порядку застосування норм пунктів 102.6 — 102.7 статті 102 глави 9 розділу II Податкового кодексу України» (далі — Наказ № 861), зареєстрований в Міністерстві юстиції України 10.11.2017 за № 1373/31241.

Наказом № 861 затверджено Порядок застосування норм пунктів 102.6 — 102.7 статті 102 глави 9 розділу II Податкового кодексу України, яким визначено механізм продовження граничних строків для подання податкової декларації, заяв про перегляд рішень контролюючих органів, заяв про повернення надміру сплачених грошових зобов'язань (далі — граничні строки) відповідно до норм Податкового кодексу України (далі — Кодекс).

Продовження граничних строків для платників податків здійснюється у разі, якщо такий платник податків — фізична особа або посадова особа юридичної особи був позбавлений можливості у визначений Кодексом строк складати та подавати податкову звітність, а також подавати заяви про перегляд рішень контролюючих органів та заяви про повернення надміру сплачених грошових зобов'язань.

При цьому для посадової особи юридичної особи продовження граничних строків здійснюється за умови, що протягом зазначених граничних строків така юридична особа не мала інших посадових осіб, уповноважених відповідно до законодавства України нараховувати, стягувати та вносити до бюджету податки, а також вести бухгалтерський облік, складати та подавати податкову звітність.

Граничні строки для подання податкової декларації, заяв про перегляд рішень контролюючих органів, заяв про повернення надміру сплачених грошових зобов'язань підлягають продовженню, якщо платник податків — фізична особа або посадова особа юридичної особи протягом зазначених строків:

перебував за межами України;

перебував у плаванні на морських суднах за кордоном України у складі команди (екіпажу) таких суден;

перебував у місцях позбавлення волі за вироком суду;

мав обмежену свободу пересування у зв'язку з ув'язненням чи полоном на території інших держав або внаслідок інших обставин непереборної сили, підтверджених документально;

був визнаний за рішенням суду безвісно відсутнім або перебував у розшуку у випадках, передбачених законом.

Заява платника податків про продовження граничних строків подається платником податків у довільній формі протягом 30 календарних днів, наступних за днем закінчення обставин, визначених пунктами 102.6 — 102.7 ст. 102 Кодексу, або початку їх дії, разом із документами, які підтверджують настання таких обставин. Таку заяву платники податків можуть надіслати контролюючому органу поштою з повідомленням про вручення або подати особисто.

Контролюючий орган протягом 20 календарних днів від дня отримання заяви платника податків зобов'язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його на адресу заявника поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку.

Керівник контролюючого органу (його заступник або уповноважена особа) може прийняти рішення про продовження строків розгляду заяви платника податків до шістдесяти календарних днів та письмово повідомити про це платника податків до закінчення двадцятиденного строку від дня отримання заяви платника податків.

Також Наказом № 861 визнано таким, що втратив чинність, наказ Державної податкової адміністрації України від 24.12.2010 № 1044 «Про затвердження Порядку застосування норм пунктів 102.6 — 102.7 статті 102 Податкового кодексу України», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 20.01.2011 за № 84/18822.

З текстом Наказу № 861 Ви можете ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу.

Підготувала Любов Ковальова

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?