Від розгалуженої освітньої мережі до надання якісних освітніх послуг

Об'єднатися навколо якісної освіти, яка забезпечить дітям успіх у житті, закликав учасників тренінгу Сергій Дятленко, експерт з освіти Центрального офісу реформ при Мінрегіоні.

12 лютого представники освітніх відділів об'єднаних громад Чернігівщини взяли участь у тренінгу «Шляхи удосконалення надання освітніх послуг в ОТГ».

Організатор навчання – Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

У фокусі тренінгу — формування спроможної мережі освітніх закладів в Чернігівській області. За словами Сергія Дятленка сьогодні в громадах створюються або вже створені «свої» відділи освіти, які часто дублюють функції районних управлінь.

«Насправді районні відділи освіти мають кардинально змінитися. Раніше їх діяльність можна було описати так: спочатку робимо термнові справи потім важливі. Тобто виконуємо те, що доручають зверху. А насправді громади мають організовувати освітній процес. Вони повинні робити важливі справи, а не термінові», — сказав експерт. І додав, інколи терміновими завданнями можна пожертвувати, але закласти фундамент взаємодії органів місцевого самоврядування, навчальних закладів та громади. Зробити нормальну систему непрямого підпорядкування.

У Чернігівській області у 2018 році всі громади прийняли в управління всі освітні заклади і тому завдання сформувати якісну освітню мережі в регіоні на часі і надважливе.

«У формування спроможних закладів можна і потрібно вкладати кошти. Їх потрібно підтримувати для забезпечення надання якісних освітніх послуг у громадах. Існуюча мережа є не дає якісної освіти, але забирає чимало коштів. Об’єднуватися треба навколо надання дітям тієї освіти, яка забезпечить їм успіх у житті», – переконаний Сергій Дятленко.

Алевтина Седоченко, координатор з освіти Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, ознайомила учасників тренінгу з методикою формування спроможної освітньої мережі.

Теоретичні знання під час тренінгу закріпили практичними вправами. Представники ОТГ Чернігівщини спробували розробити освітні програми (навчальні плани) під вимоги громади та напрацювати модель спроможної освітньої мережі громади.

Оксана Стельмах

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?