Ветерани АТО і пільги. Чернігівські перевізники готові до компромісу

Меморандум про перевезення пільгових категорій населення (зокрема, ветеранів АТО) запропонували узгодити та підписати представники фірм-перевізників Чернігова та громадських організацій, які захищають інтереси воїнів АТО.

Спільне рішення дозволило б врегулювати це питання цивілізованим шляхом і припинити спекуляції навколо теми, яку використовують у політичній боротьбі певні сили. Підписати цей документи вони були готові 21 червня в медіа-центрі «Моє місто», але продовжили переговорний процес ще на кілька тижнів, аби врахувати розумні пропозиції та дійти компромісу.

Відповідно до Закону України «Про автомобільний транспорт», перевізник зобов’язаний перевозити пільговиків, у тому числі – ветеранів АТО. І ми возимо, не відмовляємося. Щоправда, обіцяної цим же законом компенсації від держави не отримуємо, — від імені перевізників говорить голова ПП «ДРУЖБА ЛЮКС АВТОТРАНС» Володимир Коваленко. — Тому звернулися до воїнів АТО: будемо возити й надалі за наявності квитка, придбаного на центральній автостанції в Чернігові, але не більше трьох осіб у кожному рейсі. Щоб не було такого, що в одну машину сідає 10 чи 20 людей зі статусом УБД. Інакше ми просто не зможемо здійснювати свою підприємницьку діяльність.

За словами представників фірм-перевізників, намагання розпалити конфлікт на цьому ґрунті можна назвати бажанням певних політичних сил отримати політичні дивіденди, а не справжньою турботою про воїнів АТО. Аби попередити спекуляції на темі перевезень, представники обох сторін розробили Меморандум «Про перевезення пільгових категорій населення», зокрема – ветеранів АТО. В обговоренні взяли участь представники 6 громадських організацій, що об’єднують ветеранів. Аби до процесу долучилися й інші бажаючі, термін обговорення продовжено, пропозиції можна надсилати на електрону пошту: bazar_oksana@mail.ru та бажано продублювати на my-city@media-center.net.ua.

Перевізники-АТО (3)В документі, зокрема, йдеться про таке: «Розуміючи необхідність перевезення пільгових категорій пасажирів та погоджуючись розглядати цей Меморандум як дієвий інструмент вирішення тимчасового питання, сторони вважають за необхідне взяти на себе такі узгоджені зобов'язання: 

3.1       Перевізники перевозять не більше 3-х пасажирів пільгових категорій за 1 рейс з м. Чернігова до м. Київ, або з м. Києва до м. Чернігова.

3.2       Білети за маршрутом м. Чернігів – м. Київ повинні бути придбані на автостанції Чернігів (м. Чернігів, проспект Перемоги, 3), а за маршрутом м. Київ – м. Чернігів на автостанції м. Києва (м. Київ, проспект Юрія Гагаріна, 1)

3.3       Пасажири, які знаходяться під дією алкогольних, чи наркотичних речовин не мають право на перевезення згідно чинного законодавства».

Перевізники-АТО (1)З повним текстом Меморандуму можна буде ознайомитися на сайті Медіа-центру «Моє місто» за посиланням. Зі сторони перевізників цей документ були готові підписати голова ПП «ДРУЖБА ЛЮКС АВТОТРАНС» Володимир Коваленко (здійснює рейси від «Мегацентру»), голова ПП «Десна Пасстранс» Микола Бережний (автоперевезення від «Макдональдсу») та деякі інші. Від імені ветеранів готовність до співпраці висловили Максим Конашевич, ГО «Правий Сектор Північ»; Олександр Бакуревич, ГО «Дружина Князя Чорного»; Андрій Хоменко, ГО «Спілка 13 БТРО»; Павло Муравейко, ГО «Всеукраїнський союз ветеранів АТО».

Перевізники-АТО (4)Кінцева мета підприємців, що здійснюють перевезення, така: якщо держава передбачає пільги, важливо, щоб компенсувала й витрати. Проблему конкретизує Володимир Коваленко: «Щомісяця від «Мегацентру» ми перевозимо близько тисячі пільговиків. Це підтверджують квитки, що продає центральна автостанція в м.Чернігів. Тобто майже 80 тисяч грн. на місяць недоотримує тільки наше підприємство. Схожа картина у інших перевізників. Ситуація на Сході України навряд чи покращиться найближчим часом, тому кількість пільговиків – учасників АТО буде збільшуватися. І проблема врешті решт може загостритися настільки, що перевізники не зможуть працювати. Треба буде піднімати вартість квитків, щоб інші громадяни частково компенсували проїзд пільговиків, або взагалі припиняти підприємницьку діяльність».

За словами Володимира Коваленка, про надмірні прибутки, зокрема, на його підприємстві не йдеться. І наводить такі розрахунки: якщо машина з Чернігова везе 7-10, а з Києва – 12-15 осіб (це в робочі дні), то в середньому за одну поїздку вона перевозить 20 людей. 20×80 грн. = 1600 грн. З цих 1600 грн. вираховуємо вартість палива (приблизно 30 л для «Спринтера» чи 50 л для «Еталону» по 20 грн. = від 600 до 1000 грн.). Залишається 600-1000 грн., з яких треба заплатити зарплату водію, вирахувати податки, закласти кошти на техогляди, запчастини, амортизацію, масло, утримання офісу тощо. Крім того, підприємці мають повертати кредити, що брали на заміну автопарку. Тому бувають періоди, коли про прибуток взагалі не йдеться.

Перевізники-АТО (7)Захисники інтересів ветеранів чомусь мовчать чи взагалі не знають про те, що перевізники ще донедавна за власний кошт возили бійців на ротацію, безоплатно підвозили рідних і волонтерів, які провідували наших поранених у інших містах. Так, чернігівські перевізники півтора роки здійснювали на ротацію по чотири рейси щомісяця. Кожна поїздка – це близько 20 тисяч грн. (якщо обходиться без ремонтів і поламок), тож їхні витрати склали близько півтора мільйони гривень. Тільки нещодавно військкомат почав компенсувати витрати на дизпаливо (за наявності талонів чи чеку з автозаправки).

«Ми щиро вдячні нашим воїнам, шануємо їх як героїв, вони захищають нашу країну на передовій, а ми робимо все можливе в тилу, зокрема, платимо податки, сплачуємо військовий збір. Ми продовжуємо здійснювати перевезення пільговиків, неодноразово закуповували теплу білизну для воїнів, передавали їм продукти харчування, придбали тепловізор, — підсумовують перевізники. —  Тож давайте ставитися одне до одного з повагою та розумінням!»


Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?