Ветеранів-інвалідів возять на ринок безкоштовно

А ще атовці та їхні діти можуть безкоштовно навчатися у вишах області. Про це та інше розповів начальник управління в справах АТО у Вінницькій обласній раді Андрій Грачов (на фото).

— Нам уже не вистачає ветеранів АТО для всіх заходів, які ми для них пропонуємо, — жартує Андрій Грачов. Він — колишній начмед батальйону механізованої бригади, а нині — начальник управління в справах АТО у Вінницькій обласній раді.

Андрій із власного досвіду знає, як непросто повертатися з однозначного фронту в багатозначний тил. Тож розв’язувати проблеми мирного життя ветеранів АТО він узявся особливо завзято.

Замість десятків спілок одна асоціація

Одним із найважливіших рішень управління було об’єднати абсолютно всі ветеранські спілки в одну асоціацію й налагодити комунікації з ними. Чоловік признається, що зробити це було не так просто, як видається, але цілком реально. Адже ні для кого не секрет, що частина таких організацій існувала тільки на папері. Та й розмножувалися фейкові структури надто швидко.

— Хаос сотень спілок легко міг потопити будь-яке починання. Об’єднавшись, ми одразу усвідомили, наскільки важливу справу зробили й наскільки простіше стало працювати. Тепер разом реалізуємо спільні завдання. Також розробили механізм, за яким кожну спілку профінансують районні держадміністрації. На статутну діяльність надаватимуть 150-250 тис. грн на рік. Ці кошти спілка зможе використати на організацію поминальних дат, проведення свят, нагороджень. Також у цю суму закладено заробітну плату голові спілки й заступнику. Таким чином удасться працевлаштувати ще кілька ветеранів АТО в районі.

SMS-інформування атовців

Цікавинкою стало SMS-інформування. Тобто абсолютно кожен атовець Вінниччини перебуває на зв’язку з управлінням і знає всі поточні заходи, новини, програми, можливості...

— Ми знаємо потреби атовців, тому що постійно з усіма спілкуємося. Створили спільноти у Viber, нині їх чотири, кожна налічує по 250 учасників. Для тих ветеранів, чиї телефони не підтримують такої функції, надсилаємо звичайні SMS. Анонсуємо поїздки, концерти, проекти, а люди роблять свій вибір. Здається, що я розповідаю елементарні речі. Та насправді таким рішенням поки що мало хто може похвалитися. Якщо на початку нашої роботи люди приходили в управління з питаннями, то зараз вони просто вибирають, потрібно їм це чи ні. Відповідно можна, не виходячи з дому, забронювати собі квиток у кінотеатр чи, для прикладу, участь у реабілітаційній програмі.

Повідомлення з різноманітними пропозиціями вінницьким атовцям і справді надходять часто. Це і концерти, і майстер-класи, і туристичні поїздки в інші міста… Звідки ж береться така кількість квитків?

— Більшість артистів виявляють бажання надати певну кількість квитків атовцям. Нас у місті добре знають, звертаються, а ми одразу доносимо інформацію до учасників АТО. Звісно ж, нерідко й самі просимо. Та, чесно кажучи, не чули ще жодної відмови. Кінотеатри завжди дають безплатні квитки. Величезну кількість заходів організовуємо для дітей. Узимку возили понад сотню дітей у резиденцію святого Миколая в Карпати, улітку діти побували в Яремчі. Наприкінці минулого року півтисячі дітей відвідали аквапарк у Хмельницькому. Улітку організовуємо табори сімейного типу. Що стосується оздоровлення, то відправляємо в санаторії ще й батьків загиблих, а не тільки дітей і вдів.

Служба перевезення ветеранів з інвалідністю

Щоб допомогти учасникам АТО з інвалідністю, організували спеціальну службу перевезення.

— Ми придбали автомобіль. Якщо якомусь ветеранові потрібно вирішити найбанальніші питання, наприклад скупитися на ринку, то він просто телефонує й замовляє допомогу. Крім водія, в автомобіль сідають два помічники. Вони їдуть у певне містечко або село, забирають цього ветерана й допомагають йому здійснити покупки. Досить часто бувають ситуації, коли хлопці допомагають людині з інвалідністю нарубати дров або викопати картоплю. Повірте, така нескладна підтримка дуже цінна.

Вінницькі ветерани АТО з інвалідністю мають іще один приємний бонус. За рахунок обласного бюджету вдалося вдвічі збільшити компенсацію за поранення.

Навчання у виші на контракті оплачує обласна адміністрація

Звісно, на державному рівні пропонують певні пільги під час вступу атовців або їхніх дітей у виш. Та, як доводить практика, державна пільга часто не працює. Тож на

Вінниччині вирішили розв’язати проблему самостійно. Навчання ветеранів АТО та їхніх дітей фінансує обласна адміністрація.

— За минулий навчальний рік ми оплатили навчання понад 170 осіб, цього року — 252. Щоправда, учитись можна тільки в навчальних закладах Вінницької області. Це пов’язано з певними нюансами обласного бюджету: ми не можемо дотувати підприємства на території інших областей. Окрім вищої освіти, пропонуємо різноманітні курси. Часто розв’язуємо проблеми в кожному конкретному випадку. Наприклад, звернувся атовець, якому для роботи потрібно терміново вивчити французьку мову. Знайшли йому викладача, і півроку він вчиться абсолютно безкоштовно.

Чи залишилась болючою проблема працевлаштування?

Завдяки спеціальній програмі, яка діє тільки у Вінниці, місцеві ветерани можуть працевлаштуватися в окремий відділ у структурі муніципальної поліції. Наразі там працює понад 80 осіб із досить пристойною заробітною платою — близько 10 тис. грн.

— Насправді через цей відділ пройшло уже більше як дві сотні осіб. Щоправда, не всі працюють постійно. Хтось приходить, потім звільняється. Завдання — забезпечувати порядок у школах, тобто фактично працювати лише на перервах. Також у нас є список атовців, яким потрібна робота. Коли з’являються вакансії, обдзвонюємо їх. Досить часто місцеві підприємці хочуть працевлаштувати саме ветеранів АТО. Аби ще працювати всі хотіли, а не просто заробляти, бо зробити всіх директорами, напевно, ми не зможемо.

Розширили загальнодержавний список безплатних ліків

Звісно, атовцям надають безкоштовні путівки в українські та закордонні санаторії. Існує й державна програма з надання безкоштовних препаратів. Але стало зрозуміло, що перелік цих препаратів обмежений.

— За рахунок обласного бюджету ми значно розширили цей список, уключили в нього дорогі препарати, одна ампула яких може коштувати сотні гривень. Несподівано ми зіткнулися ще з однією проблемою — нестачею місць у госпіталі ветеранів війни. Річ у тім, що там, окрім атовців, лікуються військові пенсіонери та інші категорії населення… Удалося створити там денний стаціонар. Тепер вінницькі хлопці можуть прийти в госпіталь, скористатися всіма його послугами, отримати свої процедури, крапельниці, масажі й піти додому. Раніше зобов’язували там перебувати, інакше їх виписували.

Основною запорукою успіху Андрій Грачов називає те, що сприяють обласна та міська адміністрації. Проте додає, що намагається робити владі «пропозиції, від яких неможливо відмовитися».

— На сесіях ми так відстоюємо свої пропозиції, що ніхто не знаходить аргументів «проти». Тож відсотків на 85 усе вирішуємо. От якби ще електронний документообіг запровадити, а то іноді почуваюся рабом папірців і звітів.

Анастасія ОЛЕХНОВИЧ

Матеріал для публікації у нашому виданні підготовлений Медіа-центром МО України (м.Чернігів)

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?