Вчений уколов собі стародавній вірус, щоб стати безсмертним

Російський вчений, професор МДУ Анатолій Брушков пішов на сміливий науковий експеримент, пов'язаний з ризиком для життя, інформує Ukr.Media — наука та техніка — з посиланням на The Telegraph.

Дослідник, який у 2009 році знайшов у льодах Якутії «безсмертну» бактерією Bacillus F, живе, як показали дослідження, ось вже 3,5 мільйона років, зізнався, що ввів древній мікроорганізм собі в тіло.

Вчений порівняв себе з піддослідною морською свинкою, але заявив, що після ін'єкції «нестаріючої бактерії» відчуває себе відмінно. «Мені здається, після цього я перестав втомлюватися, став здатний працювати набагато довше, відчуваю незвичну бадьорість, останні два роки зовсім не простуджуюся», — каже завідувач кафедри геокріології.

«Після успішних експериментів на мишах та мухах, я вирішив ввести давню бактерію собі в організм. Не думаю, що це небезпечно, так як із-за танення вічної мерзлоти ці древні клітини проникають у воду, звідки потім природним шляхом потрапляють в організм місцевих жителів», — додав вчений. При цьому Брушков зазначив, що Якутія вважається одним з центрів довгожительства. Не виключено, що це якось пов'язано з бактерією Bacillus F.

Нагадаємо, «вічну» бактерію вчені виявили в місцях поховання мамонтів у шарі вічної мерзлоти на території Якутії. Мікроорганізм, вік якого обчислюється кількома мільйонами років, виявився надзвичайно живучим. Як з'ясували вчені, він не гине при кип'ятінні і здатний розмножуватися навіть у спиртовому розчині.

Ген цих бактерій дозволяє їм захищатися від зовнішнього впливу, чого клітини людського тіла робити не можуть. Яким чином це відбувається, вчені поки не знають. Експерименти на мишах і рослинах показали, що Bacillus F здатний здорово продовжувати життя і зміцнювати імунітет піддослідних гризунів.

«Наша бактерія — справжня наукова сенсація, ймовірно, перша, як вічно жива істота на планеті Земля, яка чекає розгадки своєї природи. Якщо ми розгадаємо, що за механізм дозволяє жити їй так довго, то вважайте, що ми розгадали код вічного життя для людини», — заявив Брушков. Втім, як зізнався вчений, виділити гени, які відповідають за «безсмертя» цих бактерій, буде так само складно, як знайти ліки від раку: «Масштаби і складність цих питань майже однакові», — додав вчений.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?