В умовах кризи уміють господарювати в Борзнянському лісгоспі

Державне підприємство «Борзнянське лісове господарство» – найменше за площею у структурі Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства (ОУЛМГ). Однак це ніяк не впливає на ефективність господарювання. Попри кризу в лісовій галузі, підприємство демонструє одні з найкращих в області фінансово-економічні показники. Вони є лідерами в управлінні! Тож не дарма — до кінця цього року тут планують збільшити переробку на 20%.

Паспортом ДП «Борзнянське лісове господарство» є дерев’яна композиція у вигляді скульптур диких тварин, що розміщена біля головної контори підприємства. Можна сказати, що цей, поза сумнівом, художній витвір борзнянських умільців є однією з цікавинок райцентру. Тут люблять фотографуватись на згадку.

Головне своє завдання керівник лісгоспу Андрій Лашко вбачає у збереженні трудового колективу та забезпеченні гідних умов праці. Це вдається досягнути за рахунок ефективної економічної діяльності.

У ДП «Борзнянське лісове господарство» є все: від переробки до побічного користування лісом, і навіть власне мисливське господарство, яке щороку поповнюється новими видами диких тварин.

Головний акцент – на переробці та експорті сировини. За рахунок цього у 2019 році фінансовий обіг від усіх видів діяльності підприємства склав понад 50 мільйонів гривень.

У 2019-му році перероблено 10 тисяч кубічних метрів деревини, а за перший квартал 2020-го року – 3 тисячі. Це означає збільшення переробки на 20 відсотків. Андрій Лашко вбачає вихід з кризи саме у переробці, тому постійно докуповує відповідне обладнання, оновлюючи цехи переробки. І не тільки.

Продукцію експортують у Китай та Італію. Переробляють переважно низькосортну деревину, здебільшого сосну, вражену короїдом. Експорт — це не лише стабільність, а ще й валюта в державу. Сама ж держава має повернутись обличчям у першу чергу до державних підприємств, оскільки 50% заробленого забирають у вигляді податків. Який бізнес розвиватиметься в таких умовах?

Минулого року за ініціативи Андрія Володимировича і за рахунок підприємства було оновлено автотранспортний цех і ремонтні майстерні.

Це – одне з двох лісогосподарських підприємств в області, яке заготовляє березовий сік. Цієї весни за рахунок соку підприємство заробило понад 400 тисяч гривень. Можна було б і більше, однак замовник встановив обмеження.

А ще лісгосп предметно займається вирощуванням та реалізацією декоративного посадкового матеріалу та мисливством.

Після негативних наслідків, які завдала мисливським господарствам африканська чума свиней, тут працюють над відновленням поголів’я цього виду диких тварин. Для цього завезли з Херсонщини десять голів дорослих свиней, які вже дали потомство і згодом будуть випущені в угіддя.

Підприємство є одним із флагманів у районі не лише щодо забезпечення робочих місць, але й як платник податків. Тільки за 2019 рік господарство заплатило до бюджетів усіх рівнів понад 23 мільйони гривень.

«Непрості реалії сьогодення диктують вимоги до господарювання. І Борзнянське лісове господарство демонструє той рівень, до якого ми маємо прагнути. А це – ставка на переробку. У наших господарствах багато низькосортної деревини, і для того, щоб не віддавати її за безцінь, продукцію треба переробляти й продавати за валюту», — зазначив заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ Олександр Жук.

Микола Олексієнко. Фото автора

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?