В українських вчителів з'явилась своя «нобелівка»

Всі без виключення вчителі українських середніх шкіл нині можуть подати заявку на участь у національній премії Global Teacher Prize Ukraine, яка вже вдруге пройде в Україні. Номінувати ж свого вчителя також зможуть і пересічні українці. Про це було оголошено підчас Фестивалю освіти у Львові «Вчителі Майбутнього».

Global Teacher Prize Ukraine

Нагадаємо, що Global Teacher Prize — «Нобелівська премія» для вчителів, започаткована арабським мільярдером Санні Варкі у 2014 році. Нагорода вручається за видатний внесок у професію вчителя та становить 1 000 000 доларів. Національну премію в Україні ініціювала громадська спілка «Освіторія» у 2017 році, мета якої не лише популяризувати новаторські підходи в освіті, а й підняти престиж викладача.

«За кожною успішною людиною стоїть учитель. За кожним Ілоном Маском, Вінстоном Черчиллем, Тарасом Шевченком стоїть той, хто допоміг розкрити їхні таланти, — говорить Зоя Литвин, голова громадської спілки «Освіторія», організатор та голова журі премії Global Teacher Prize Ukraine. – Навіть Білл Гейтс, котрий цьогоріч оголошував топ-10 фіналістів світової премії, завдячує своїм успіхом вчителям математики та акторської майстерност. А учні переможця Global Teacher Prize Ukraine 2017 Паула Пшенічки викладають у Гарварді та працюють у наукових центрах США та Європи. Вплив одного учителя зростає у геометричній прогресії завдяки сотням його учнів. Ми шукаємо не просто вчителів-новаторів, а й тих, хто впливає своїми соціальними проектами на життя дітей. Наша мета – наголосити на важливості професії вчителя для майбутнього України та підняти її престиж. Саме тому цього року, окрім поїздки в Дубай на Global Education and Skills Forum 2019, ми збільшуємо призовий фонд зі 100 000 гривень до 250 000, які отримає переможець Global Teacher Prize Ukraine».

У 2017-му національна премія зібрала 2500 номінацій і 632 заявки з усіх областей країни. З п’ятіркою найкращих педагогів-новаторів зустрічався Президент України, переможець Global Teacher Prize Ukraine Паул Пшенічка потрапив до рейтингу «100 найвпливовіших українців» (вперше за 26 років незалежності в такому рейтингу опинився педагог), але головне, більше українців стали поважати професію вчителя — всього за півроку показник зріс з 39% до 54%.

Паул Пшенічка

Цього року найкращого вчителя України оберуть серед десятки фіналістів, які отримають рік безкоштовного навчання від ГС «Освіторія». До експертного журі національної премії увійшли голова «Освіторії» Зоя Литвин, телеведуча «1+1» і куратор премії Наталія Мосейчук, ініціатор і натхненник освітнього руху EdCamp в Україні Олександр Елькін та переможець Global Teacher Prize Ukraine 2017 Паул Пшенічка. Список може бути доповнений.

«Я закликаю всіх учителів, а особливо тих, хто не подав заявку минулого року, використати шанс на перемогу та визнання, — зазначає міністр освіти Лілія Гриневич. — Ваші історії успіху можуть показати українцям, як ви змінюєте життя їхніх дітей, а колег надихнути на нові підходи. Новій українській школі потрібні педагоги, які підготують учнів до викликів майбутнього. До того ж, участь у премії робить українських вчителів частиною міжнародної спільноти освітян, а значить дає можливість обмінюватися кращим досвідом та професійно зростати».

Заповнити анкету на участь або номінувати вчителя можна на офіційному сайті премії до 15 липня.

Ігор Галущак, м. Львів

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?