В Україні створено ролик про автора Гімну України

До Дня Незалежності України Інститут національної пам’яті презентував відеоролик про автора слів Гімну України Павла Чубинського.

Цього року Україна відзначила 180-річчя з дня народження відомого фольклориста, етнографа і громадського діяча Павла Платоновича Чубинського. 

Більшості він відомий як автор тексту Гімну «Ще не вмерла Україна». Але для своїх сучасників він був передусім невтомним дослідником українських звичаїв, традицій, культурної спадщини нашого народу.

До Дня Незалежності України Інститут національної пам’яті спільно з Bober Studio Film презентує яскравий ролик про Павла Чубинського, який демонструє усю багатогранність таланту вченого.

«Цей рік багатий на ювілеї історичних особистостей, які допомогли українцям утвердитися як нації. Імена Івана Мазепи, Симона Петлюри та Степана Бандери досі для імперської Росії є уособленням вільного українського духу. Павло Чубинський теж належить до цієї когорти. Його сім томів «Трудов этнографическо-статистической экспедиции в Западно-русский край» переконливо засвідчили самобутність українського народу в той час, коли Росія намагалася переконати, що українців як таких ніколи «не було, не має і бути не може». Вони зберегли історичну пам’ять і дали грунт для національного відродження і самоутвердження, яке почалося в часи Української революції 1917—1921 років» — зазначив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Ролик вийшов у серії «Люди епохи», започаткованої Українським інститутом національної пам’яті. Раніше у цій серії вийшли відеоролики до ювілеїв Людмили Старицької-Черняхівської, Євгена Сверстюка, Симона Петлюри, Івана Мазепи та 1000-ліття початку князювання Ярослава Мудрого.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?