В Австрії відновили могилу уродженця Чернігівщини, міністра УНР

Днями в австрійському місті Інсбрук силами невеликої місцевої громади українців було відновлено й фактично врятовано від знищення могилу міністра земельних справ УНР Миколи Ковалевського.

В іншому випадку це історичне поховання могла спіткати доля могили Олександра Олеся в Празі, адже ще кілька років тому його називали одним із найбільш проблемних з-поміж поховань видатних українців у світі: зв’язок із родиною Ковалевських втратився, за похованням ніхто не доглядав.

Ковалевський-Mikola Mikolayovich«Майже десять років тому до мене вперше звернулися представники посольства України в Австрії з інформацією, що в Інсбруку похований відомий український політичний діяч часів УНР Микола Ковалевський», – розповів ZAXID.NET о. Володимир Волошин, душпастир для католиків візантійського обряду Інсбруцької єпархії, котрий не лише керував процесом, але й власними руками впорядковував поховання.

«Оскільки в Австрії земля під поховання надається в оренду (як правило, на 10 років), необхідно було постійно продовжувати договір оренди земельної ділянки, де похований Микола Ковалевський», – розповів він.

Ковалевський_001
Тимчасовий хрест на могилі Миколи Ковалевського

Щодо могили Ковалевського, то у 2008 році посол України в Австрії Євген Чорнобривко з власних коштів оплатив оренду, вартість якої на 10 років складає €431,20. Таким чином договір оренди місця поховання Миколи Ковалевського продовжили до 2018 р.

Тепер посольство України в Австрії в особі першого секретаря Володимира Дідуха знову звернулося до о. Волошина з проханням заопікуватися похованням.

Наразі українська громада за активної участі студентів-богословів з України, котрі традиційно навчаються в Інсбруку, власними силами потурбувалася про тимчасовий хрест та оформлення могили. За словами В.Дідуха, посольство вже подало в Київ запит на кошти для продовження оренди та надгробний пам’ятник.

 Місцева громада українців відновила могилу міністра УНР.
Місцева громада українців відновила могилу міністра УНР

Микола Ковалевський (03.09.1892, хутір Іванівка Сосницького повіту Чернігівської губернії, за ін. даними – с. Крупи Люблінського воєводства, нині Польща – 18.08.1957, м. Іннсбрук, Австрія) – український політичний і державний діяч, економіст, публіцист. Діяльний учасник партії українських есерів (УПСР) та з 1917 р. – її голова. Також голова ЦК Української селянської спілки. Очолював редколегію газети «Народна воля» – спільного органу Української селянської спілки і УПСР. Під час роботи Всеукраїнського національного конгресу 1917 обраний членом Української Центральної Ради від Полтавської губернії, згодом — членом Малої ради Української Центральної Ради. У травні 1917 брав участь у переговорах делегації УЦР із Тимчасовим урядом у Петрограді. За Директорії УНР – міністр земельних справ в урядах С. Остапенка, Б. Мартоса, І. Мазепи.

Договір оренди місця поховання Миколи Ковалевського продовжили до 2018 р.
Договір оренди місця поховання Миколи Ковалевського продовжили до 2018 р.

Від 1920 року Микола Ковалевський мешкав на еміграції, спершу у Відні, де очолював одну з груп УПСР, потім у Варшаві, де співпрацював з часописами «Літературно-науковий вістник» (Львів), «Biuletyn Polsko-Ukrainski», двомісячником «Sprawy Narodowosciowe», квартальником «Wschod», Інститутом дослідження національних справ у Варшаві.

У роки Другої світової війни опинився в Румунії, був співредактором журналу «Наше життя» (Бухарест; 1940—42). Після війни жив у Австрії, де з 1950 року був редактором агентства «Express-Pressedienst» (Інсбрук), головою Українського допомогового комітету в Австрії.

Брав участь у підготовці «Енциклопедії українознавства», співпрацював з Інститутом вивчення СРСР у Мюнхені (Німеччина). Помер у австрійському місті Інсбрук. Похований на Східному цвинтарі.

Джерело. Фото: Володимир Волошин

На першому фото: Поховання Миколи Ковалевського називали одним із найпроблемніших з-поміж поховань видатних українців у світі.

Ще цікаві повідомлення

One Thought to “В Австрії відновили могилу уродженця Чернігівщини, міністра УНР”

  1. Сергій Бутко

    Микола Ковалевський вчився у Чернігівській гімназії

Не бажаєте прокоментувати?