Увічнили пам'ять легендарного сотника армії УНР

Пам'ять легендарного сотника армії УНР, уродженця села Дащенки Варвинського району Аверкія Гончаренка — активного учасника Української революції 1917—1921 років, командира українського війська в бою під Крутами — вшанували сьогодні у Варві. Тут на будівлі райдержадміністрації урочисто відкрили меморіальну дошку на честь борця за незалежність України.

Разом з місцевою громадою пам'ять земляка вшанували заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова, представник Українського інституту національної пам'яті в Чернігівській області Сергій Бутко та голова правління громадської організації «Українська Ініціатива» Юрій Косенко.

Під час виступів наголошувалося, що відновлення історичної правди є важливим завданням. Це, зокрема, одна з ініціатив Президента України Петра Порошенка. Аби сторінки становлення української державності не були втрачені, а молоде покоління виховувалося на прикладах справжньої мужності та патріотизму, сучасні історики, науковці, громадські діячі проводять масштабну пошукову та дослідницьку роботу.

— Бій біля залізничної станції Крути в далекому 1918 році є символом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну. На жаль, тисячі нових героїв знову стали на захист цілісності нашої держави у протистоянні все тому ж північному сусіду. Національна єдність — ось що нам потрібно для ефективного спротиву зовнішній агресії. Тільки так ми зможемо перемогти ворога та бути гідними нащадками своїх прадідів, — зазначила Наталія Романова.

Урочистості з нагоди відкриття меморіальної дошки продовжились у районному будинку культури.

Захід організований ГО «Українська Ініціатива» за сприяння Міністерства інформаційної політики України, Українського інституту національної пам’яті, Чернігівської ОДА та місцевої райдержадміністрації.

В контексті. Сотник армії УНР Аверкій Гончаренко та ввірене йому зведене військове формування з честю виконали своє бойове завдання: затримали ворога під Крутами, надавши гідну відсіч кількісно переважаючій армії більшовиків. Таким чином, українські війська дали змогу укласти мир між урядом Української Народної Республіки і державами Четверного союзу. Перемовини закінчилися 9 лютого 1918 року підписанням Брестського мирного договору.

Згодом, перебуваючи в еміграції за кордоном, Аверкій Матвійович видав свої спогади, що стали основою відновлення історичної правди про легендарний бій. Відтак, стало відомо, що учасником бою під Крутами був і його молодший брат Федір Гончаренко — студент третього курсу Київського університету Святого Володимира. Його страчено разом з іншими полоненими.

За інформацією Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?