Установча сесія нової обласної ради: кома – ще не крапка

Десять з половиною годин на розгляд семи питань порядку денного, з яких устигають розглянути тільки чотири! Установча сесія Чернігівської обласної ради восьмого скликання стала рекордною по часу засідання за всю історію з часів незалежності і, мабуть, найбільш неспокійною.

Давно ця сесійна зала не бачила блокування трибуни і такого накалу емоцій – штурханини, криків і взаємних образ із боку новообраних депутатів. Дійшло навіть до замінування приміщення невідомими. Частина з обранців намагалася будь-що зірвати установчу сесію, натомість більшість, у якої перевага була всього в один голос, – у будь-який спосіб проголосувати порядок денний, доповнивши його ще одним пунктом. Саме з нього все і почалося… 

«Раду» хакнули?

У четвер, третього грудня, до Чернігівської обласної ради простому смертному було не пробитися. Стоянки та підходи заповнені найрізноманітнішими іномарками, вартість деяких із них страшно й вимовити, приміщення – в оточенні Нацгвардії, всередині – повно поліції, працівників СБУ та «Муніципальної варти» Чернігова. Останні стояли на вході до сесійної зали і вимагали у кожного, хто проходив, якийсь пропуск. Абсурд! Ніхто так і не пояснив, що роблять працівники, а точніше – силовики, комунального підприємства Чернігівської міської ради в приміщенні обласної ради. Тим паче, хто уповноважив їх вирішувати, кого пропускати, а кого ні.

Стало більш ніж зрозуміло, що установча сесія обласної ради, на порядку денному якої стояло всього шість кадрових питань, буде не такою простою, як видається на перший погляд. Припущення підтвердились у той момент, коли «зависла» система «Рада». У залі – 63 із 64 депутатів, а на табло ж не набирається і кворуму. Вихід один: голосувати, як у старі добрі часи – руками! Очільниця територіальної виборчої комісії Євгенія Потапенко ухвалює рішення голосувати з голосу, поіменно.

Разом із тим представниця ТВК інформує про підсумки виборів. Так, 64 депутатські мандати в обласній раді розподілились так: «Рідний дім» – 19; «Наш край» – 9; «Слуга народу» – 8; «Радикальна партія Олега Ляшка» – 7; ВО «Батьківщина» – 6; «Європейська солідарність» – 5; «За майбутнє» – 5; «Опозиційна платформа – За життя» – 5.

На сесію також прийшли чинний нардеп Борис Приходько та народний депутат VIII скликання, а зараз – міський голова Ніжина Олександр Кодола, а також голова партії «Рідний дім», міський голова Чернігова Владислав Атрошенко. Голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко на сесії не з’явилась. Незважаючи на «зліт», який потім більшість назвала «зламом», системи голосування «Рада», все йшло як по маслу. Найстарший депутат у залі Микола Шимко зачитав з трибуни текст присяги, депутати обрали тимчасову президію з числа представників п’яти політичних партій («Рідний дім», «Наш край», «Слуга народу», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Батьківщина»), а також лічильну комісію з дев’яти чоловік. Дійшло діло до порядку денного. Його запропонували і заздалегідь погодили на так званій «робочій групі». Відтак до порядку денного першої сесії було запропоновано включити наступні питання: про обрання голови обласної ради; про обрання першого заступника голови обласної ради; про обрання заступника голови обласної ради; про встановлення умов оплати праці голові обласної ради; про встановлення умов оплати праці першому заступнику голови обласної ради; про встановлення умов оплати праці заступнику голови обласної ради.

Бюджет області буде о-о-о-о-такий!

Все б нічого, але депутати від «Батьківщини» та «Нашого краю» почали чіплятися за юридичні формальності. Натомість із виступу депутатів стало ясно, хто в залі більшість. А більшість, як виявилося, склалася з трьох найбільших фракцій – «Рідний дім», «Слуга народу» та «Радикальна партія Олега Ляшка». Представник останньої Сергій Крамаренко вніс пропозицію доповнити порядок денний сесії ще одним питанням – утворенням та обранням постійних комісій облради. Проти виступили партії «Наш край», «ЄС», «ОПЗЖ», «Батьківщина» та «За майбутнє». Їхній аргумент – порядок денний узгодила робоча група із представників партій, які готували першу сесію.

Дмитренко, Лемеш, Блауш

Аргумент юристів обласного муніципального органу та більшості – порядок денний першого засідання сесії можна доповнювати, адже це входить у повноваження депутатів.

Суперечки в залі перейшли у фізичне протистояння. Ситуативна меншість заблокувала трибуну. Натомість ситуативна більшість після кількагодинної перепалки та інструкцій від Владислава Атрошенка перейшла до голосування порядку денного. Перепалки не вщухали до самого вечора. Благо, не дійшло до рукоприкладства, хоча деякі з депутатів і намагалися викликати опонентів на двобій. Не сесійна зала, а бійцівська арена! Битись і справді було за що, адже на кону – кадрове питання, а кадри, як відомо, вирішують все! Зрештою, після довгих годин протистоянь, меншість не бере участі в подальшій роботі сесії. Голосує 33 депутати при необхідній кількості 32. Вони ж утворюють нову лічильну комісію. А після цього ставлять на голосування та обирають на голову обласної ради кандидатуру від «Слуги народу» Олену Дмитренко.

Далі все пішло згідно з напрацьованим планом. Дмитренко висуває, а більшість голосує за представницю «Рідного дому» Ніну Лемеш на посаді першого заступника голови та представника «Радикальної партії Олега Ляшка» і віднедавна голову її обласної організації Дмитра Блауша на посаді заступника.

Дев’ять із десяти

Попри заяви «Батьківщини» оскаржити результати голосування у суді, сесія завершується розглядом сьомого питання – голосуванням за голів комісій. Відтак більшість ділить між собою 9 із 10 керівників постійних комісій. Так, комісію з питань соціально-економічного розвитку, інвестиційної діяльності та здійснення державної регуляторної політики очолив Дмитро Іванов («Слуга народу»), з питань бюджету та фінансів – Ярослав Куц («Рідний дім»), з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції – Сергій Крамаренко («Радикальна партія Олега Ляшка»). За регламентом і депутатською етикою наглядатиме Олександр Атрощенко («Рідний дім»). Комісію з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності очолив Олександр Якубін («Рідний дім»), з питань агропромислового комплексу, екології, природокористування та земельних відносин – Віктор Кияновський («Рідний дім»). Житлово-комунальним господарством, транспортом та інфраструктурою завідуватиме Іван Дементов («Слуга народу»), питаннями охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО – Наталія Осіковська («Радикальна партія Олега Ляшка»). Комісію з питань освіти, науки, культури на інформаційної сфери очолив Ігор Вдовенко («Рідний дім»).

Меншості залишили одну-єдину постійну комісію – з питань сім’ї, молоді, спорту та туризму.

Раду "хакнули
"

Без розгляду залишили питання умов оплати праці голови та її заступників. Цілком можливо, що нове керівництво обласної ради працюватиме безкоштовно, адже, як засвідчив хід голосування, перевага – в один голос, і це при тому, що кандидати голосували самі за себе. У будь-якому разі цьому скликанню Чернігівської обласної ради публічності та протистояння вистачатиме. Крапку ще ставити рано…

Віталій Назаренко, фото автора

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?