Уряд має прогнозувати потребу в кадрах і планувати держзамовлення

Уряд має прогнозувати на кілька років потребу у кваліфікованих кадрах у різних галузях економіки і відповідно до цього планувати державне замовлення у вищих навчальних закладах України.

У цьому переконаний депутат Чернігівської міської ради, ректор Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка Микола Носко (на фото).

За його словами, у Чернігові наразі держзамовлення на педагогічні спеціальності не зазнало скорочення.

«Цього року університет отримав 324 місця державного замовлення проти 310 торік. Більш відчутним для нас є скорочення кількості випускників у школах регіону. Адже цього року ЗНО складали на тисячу випускників менше, аніж минулого року, і ми це відчуваємо», — прокоментував ректор ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка.

Нинішнього року в університеті відкрили юридичну спеціальність «право» і продовжують працювати над відкриттям спеціальності «фармації», адже навчальний заклад має необхідну матеріально-технічну базу і кадрове забезпечення. Загалом, ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка виконує набір на державне замовлення із 13 непедагогічних спеціальностей.

Хоча в інших навчальних закладах скорочення державного замовлення досягнуло до 20%, і уряд назвав це раціоналізацією дотації на освіту в 2017 році. На жаль, Кабмін не навів жодного прогнозу щодо потреби у тих чи інших спеціалістах в економіці України через 4-5 роки (коли сьогоднішні абітурієнти закінчать виші).

Ректор звертає увагу, що вкотре зміни було внесено вже тоді, коли абітурієнти не лише склали ЗНО, але й почали подавати документи на вступ. Так само вчинив уряд минулого року, коли вже під час вступної кампанії було змінено принцип розподілу бюджетних місць у вишах.

Будь-які зміни до умов вступу та навчання мають вноситися не пізніше до 1 січня року, в якому вони набувають чинності. Разом з тим, держава має не скорочувати видатки на освіту, а навпаки – їх збільшувати. В іншому разі, найобдарованіша українська молодь виїжджатиме на навчання за кордон. Водночас на державному рівні має регулюватися діяльність приватних вищих навчальних закладів, адже почасти вони працюють у непристосованих приміщеннях і не можуть надати знання необхідної якості, а просто «штампують» за гроші дипломи.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?