Уряд хоче загнати людей у стійло та одягти на шию ярмо

Процесу створення ОСББ серйозно заважає відсутність Закону «Про ЖКП», — вважає Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

В інтерв’ю «Громадському радіо» він зазначив, що згідно Закону «Про особливості здійснення права власності» передбачено можливість практично всім мешканцям багатоповерхових будинків брати в управління свій будинок. Але цьому процесу серйозно заважає відсутність Закону «Про ЖКП», де визначено порядок надання послуги з управління.

Також, на його думку, важливо, аби люди усвідомили, що можуть управляти своєю власністю. «Але для цього потрібно об’єднатися, переговорити з сусідами і взяти в управління цю власність», — підкреслив Геннадій Зубко.

Насправді ж, активні дії Уряду та керівних органів місцевого самоврядування направлені на те, аби позбутися відповідальності за той жахливий «комунальний» стан, в якому опинилися міста, села та селища. І таким чином все перекинути на плечі самих людей. Зауважте, що пан міністр лукавить, коли говорить, як громадяни управлятимуть «своїм» будинком, «своєю» власністю".  Багатоквартирний будинок аж ніяк не може бути власністю конкретної людини, навпаки, це спільна, колективна власність.

Можна з впевненістю говорити про те. що нинішщня влада стрімко загоняє людей, як овець, у стійло або в отару. Створення ОСББ – це і є якраз той негативний винахід людства (наші урядовці перейняли російську типологію і цього явища), який, впевнений, досить довго не проіснує, бо він суперечить здоровому глузду і всім нормам людського співжиття. З подібною колективщиною (колгоспи, колективізація, комунальне житло і т.д.) радянська людина  вже стикалася – нічого доброго з того не вийшло. Врешті-решт не може існувати  така ситуація, коли один мешканець повинен відповідати за дії іншого, хоча вони й проживають в одному багатоквартирному будинку.

Візьмемо для прикладу сусідню Білорусь. Там кілька років діє державна програма, згідно якої поетапно в усіх містах та селищах замінюють БЕЗКОШТОВНО (!) усю мережу — теплову та з газо- , водопостачання. Незалежно від статків громадян, в усіх квартирах замінюють труби, цікаво, що сантехнічна  складова теж сюди відноситься. У нас же все намагаються звалити безпосередньо на споживачів води, тепла, газу, і взагалі — навішати усю занедбану інфраструктуру.

Складається таке враження, що наша рідна влада хоче якнайшвидше закабалити люд. Встановлення отих горезвісних загальних лічильників (газових, водних, теплових) на будинки (один на всіх), непомірні комунальні тарифи, височенні ціни на все і плюс  "забирайте усю недобиту сферу" та викручуйтесь потім самі, як знаєте, — свідчить лише про те, що відповідальної економічної політики в національному сенсі не існує — ми лише копіюємо її окремі елементи... у сусідів.

«Ми підготували усі підзаконні акти, які дають можливість проводити конкурс, заключати типовий договір, управляти майном. За 2016 рік створено близько 7000 ОСББ. Але процес передачі і взяття в управління будинку часто гальмують ЖЕКи чи управляючі компанії, створені, коли забудовник будував будинок і залишав управляючу компанію», — зазначає  Віце-прем'єр-міністр ЖКГ Геннадій Зубко.

На його думку, ніхто не хоче втрачати такий ресурс, адже це величезний ринок і кошти, щороку виділяють муніципалітети на ремонт житлового фонду. Насправді ж, не ЖЕКи гальмують цей процес, а самі люди, які не хочуть одягати собі на шию ярмо, яке підготували для них урядовці.

Сергій ВІТЕР

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?