Унікальна ендоскопічна система з Японії – вже в Чернігові!

Нещодавно ми дізналися, що в Чернігівській обласній лікарні відбувається реформування. Тож вирішили завітати до закладу й переконатися, як кажуть, на власні очі — чи дійсно тут настають позитивні зміни?

А вже, коли навідалися до цієї лікарні, пересвідчилися: так, з’явилося за останній час нове, суперсучасне, якісне та надійне медичне обладнання, проводиться капітальний ремонт. Тож і вирішили про все це поспілкуватися з головним лікарем обласної лікарні, заслуженим лікарем України Андрієм Жиденком.

– Андрію Михайловичу, Чернігівська обласна лікарня – один із закладів, що надає весь спектр медичної допомоги мешканцям Придесення.

– У середньому за рік у нас лікується 27 тисяч жителів Чернігівщини, а також часто до нас потрапляють люди з інших областей України, ми надаємо їм медичну допомогу. Обласна лікарня не стоїть осторонь медичних реформ і вирішення тих проблем, які накопичилися за ці роки в нашій галузі. Ми зараз усі знаходимося в такій еволюційній ситуації… Як пам’ятаємо ще зі школи, є філософський вислів про це наше становище, коли низи вже не можуть жити, як існували раніше, а верхи – не хочуть і не можуть управляти по-старому… Тому медицина, безумовно, потребує реформ! Колектив обласної лікарні (і я особисто) підтримує проведення реформи охорони здоров’я в нашій державі. Та, на моє глибоке переконання, ці реформи мають бути не революційними, а еволюційними. Не створивши сучасну модель медичної допомоги, поламати те, що працює, залишитися ні з чим, – думаю, це нікого не задовольнить.

– Ні пацієнтів, ні медпрацівників…

– Тим більше, зараз – такий період: наше Міністерство охорони здоров’я запроваджує декілька проектів реформування. Вже підписаний Президентом України закон – про створення на базі наших медичних закладів, як казенних медичних установ, так і неприбуткових комунальних підприємств. І в цьому році ми повинні перейти на нову систему діяльності медичних закладів. Це дійсно дає можливість адміністрації обласної лікарні та всьому колективу вирішувати багато питань, організаційних і фінансових, – для того, щоб наш медичний заклад розвивався динамічно і в ногу з часом.

– Останнім часом обласна лікарня проводить багато роботи для того, щоб оснастити заклад сучасним медичним обладнанням; щоб лікарня могла надавати на найсучаснішому рівні медичну допомогу. Розкажіть, будь ласка, про те обладнання, яке нещодавно з’явилося у вас.

– Буквально місяць тому ми отримали від Посольства Японії в Україні, від народу Японії, найсучаснішу ендоскопічну систему Olympus evis exera III (серія 185-190). Туди входить відеостійка з колоноскопом… Таких апаратів прийшло в Україну шість, і один із них на конкурсі отримали ми, виграли цей грант. Вартість апарату – 3 мільйони 800 тисяч гривень. У чому перевага? Він дає можливість істотно покращити діагностику захворювань, зокрема онкологічних. Апарати 190 серії забезпечені інноваційними технологіями, що полегшують їх введення. У колоноскопі Exera III застосовані функції, котрі дозволяють змінювати жорсткість та гнучкість приладу.

– Тобто процедура не викликає такий дискомфорт у пацієнта і спрощує роботу фахівця!

– Так. Якість зображення HDTV сприяє максимально точній діагностиці. Нова ксенонова лампа в джерелі світла CLV-190 – значно яскравіша, й це дозволяє вдвічі збільшити дистанцію ефективного огляду в режимі NBI (ЕнБіАй). Також додатково підвищується контрастність, чіткість зображення. Переваги від використання технології NBI і в клінічній діагностиці раннього раку шлунку та товстої кишки, коли можна радикально видалити пухлину малоінвазивними методами… NBI підвищує й частоту виявлення неоплазій стравоходу, допомагає наразі розрізнити виразку та неоплазію стравоходу; і є важливим інструментом у характеристиці колоректальних поліпів. Справді, унікальний апарат, наші фахівці високо оцінили його можливості!

– Це – добре! Проте, як відомо, чимало людей взагалі дуже важко переносять ендоскопію. І то не просто якийсь дискомфорт, а реальні муки та страждання…

– У нашій лікарні тепер можна проводити ендоскопію та колоноскопію з обезболюванням, тобто під наркозом. Людина приходить на прийом, дихає через маску, засипає… Прокидається через двадцять хвилин, а процедура вже закінчена!.. Це – легкий наркоз, ми використовуємо європейську практику. Адже в Європі дуже широко використовується загальна анестезія при таких процедурах. Хворий не відчує жодного дискомфорту! Торік у хірургічному корпусі ми відкрили новий кабінет, який повністю забезпечений наркозно-дихальною апаратурою тощо, і там уже багато процедур проводяться під наркозом. Тому немає чого боятися – це сучасна світова практика! Є кілька варіантів – можна, в принципі, використовувати й внутрішньовенний наркоз, але ми застосовуємо маску. Отож у пацієнта – жодних негативних відчуттів і ніяких страхів… Натомість проводиться якісне обстеження й визначається діагноз. Адже обстежуватися потрібно, особливо людям після сорока років.

– Торік ви багато зробили, щоб відкрити нове хірургічне відділення.

– І зараз це відділення відповідає всім стандартам, оснащене сучасним обладнанням. У червні тут з’явиться й сучасна лапароскопічна стійка. Також лапароскопічною універсальною стійкою буде скоро оснащене і відділення малоінвазивної хірургії. На початку червня ми одержимо сучасне обладнання для урологічного відділення. Це – лазерний літотриптер, здатний руйнувати каміння. Отож ми заходимо через сечову систему й можемо дробити каміння в сечовому міхурі, мочеточнику, у нирці… Камінець одразу ж руйнується лазером, відсмоктується й виходить!.. Процедура триває 30-40 хвилин, але людину не треба ні оперувати, ані проходити літотрипсію методами, котрі використовуються зараз, що не завжди безпечно для здоров’я. Такого апарату немає ні в кого в області. Ми – єдині на даному етапі займатимемося цією проблемою, використовуючи суперсучасний лазерний апарат. Проблема ця – дуже серйозна, бо хворих багато. І не всіх можна оперувати, не всім можна  проводити класичну літотрипсію. А так цей ефективний інноваційний метод використовуватиметься у нашій лікарні вже найближчим часом. Наші лікарі вже отримали відповідну практику в Києві й готові до роботи на новому обладнанні.

Андрій Жиденко (в центрі) зі своїм колективом

– Зараз ви продовжуєте роботи з облаштування рентген-хірургічного блоку, судинного відділення…

– Сподіваємося, що вже в червні буде встановлена багатофункціональна, універсальна ангіографічна система компанії «Філіпс». Діагностуватимемо й оперуватимемо не лише кардіологічних хворих (чим зараз займається друга міська лікарня, і вони це роблять на гарному рівні). Ми хочемо зробити крок уперед – почати оперувати хворих з інсультами, тромбозом нижніх і верхніх кінцівок, тромбозом мезентеріальних судин… Цей апарат – універсальний, і дає можливість діагностувати тромбози в будь-якій частині нашого організму й проводити оперативне втручання методом катетеризації судин. Все це – новітні технології, ефективно лікувати без них сьогодні неможливо!.. І дуже важливе ось таке «терапевтичне вікно», наприклад, при інсультах! Хворого не треба буде везти до Києва, адже все необхідне ми матимемо тут – пацієнти одержуватимуть медичну допомогу на місці. У нас тут працює комп’ютерний томограф цілодобово (єдиний на Чернігівщині, що діє в такому режимі). Тут – рентген-кабінет і поруч буде операційна судинного відділення.

– Зміни – дуже суттєві! Хто вам допоміг? Це – бюджетні кошти?

– В цьому році, мабуть, вперше за всю історію нашої лікарні обласний бюджет виділив біля 35-ти мільйонів гривень на закупівлю обладнання. Від МОЗ України ми теж отримали частину коштів – по медичній програмі, яка була затверджена 21 лютого цього року. Це – забезпечення закладів охорони здоров’я ангіографічними установками на умовах співфінансування. Тобто частину виділяє Міністерство охорони здоров’я, а іншу частину – обласний бюджет. Отже, МОЗ має додати 8-12 мільйонів гривень. Це дасть можливість нам зекономити кошти й потім використати їх на інше важливе обладнання.

– Попри нинішні економічні негаразди в державі, лікарня розвивається!

– З 1 січня цього року ми почали цілодобово надавати й невідкладну хірургічну допомогу (раніше обласна лікарня цим не займалася), тому що є проблеми з кадрами в районах, зокрема відсутність хірургів, анестезіологів. Хворим, яких доставляють до нас, ми проводимо діагностику й оперуємо. Це – наприклад, патології черевної порожнини – виразки, перитоніти… Ми цим тепер займатимемося. Все-таки обласна лікарня може надати кращу медичну допомогу. Зараз дуже велика проблема в медицині – це кадри, й особливо, в наших районах…

– А в обласній лікарні з кадрами як?

– Також проблема – скажімо, з тими ж таки анестезіологами, хірургами... Звісно, ми постійно працюємо над цим – шукаємо молодих, перспективних фахівців, запрошуємо їх до себе. Адже, як відомо, висококваліфіковані кадри вирішують все!

– Можливо, варто пропонувати таким лікарям житло в Чернігові?

– Так, службове житло – наприклад, на 15 років. Щоб приїздили сюди молоді родини медиків. Добре було б, якби вони одразу отримували житло з умовою, що сумлінно відпрацюють тут 15 років. А потім вони вже навряд чи кудись поїдуть – житимуть і працюватимуть далі в оселі, котра стане їхньою! Звичайно, це – теж реальний вихід із ситуації… Але в даному разі не все ж залежить тільки від медиків, бо своє вагоме слово повинні сказати й органи місцевої влади на Чернігівщині. Зараз ми над цим працюємо – я поки не хочу забігати наперед… Скажу, що вже є домовленість з облдержадміністрацією – піти саме таким шляхом, щоб родини молодих лікарів, які потрібні обласній лікарні, отримували службове житло. Це – правильно, тому ми розробляємо таку програму, й підтримка обласної влади є.

– Принаймні ви тут не сидите, склавши руки, чекаючи, як то кажуть, із моря погоди…

– У нас з’являються нові важливі відділення – наприклад, торакальної хірургії. Це – патології легень, середостіння… Лікарі – молодці, відділення розвивається дуже динамічно! Сподіваємося, отримаємо також лапароскоп до кінця червня, і зможемо інвазивними методами проводити оперативні втручання. Офтальмологічне відділення у нас – без перебільшення, найкраще в області. Лікуємо катаракти, глаукоми тощо. Фахівці – вищої категорії, вони оперують дуже багато та ефективно!

– Ваші відділення терапевтичного профілю також не стоять на місці – впроваджують нові методики!

– Так, за чотири місяці нинішнього року ми вже дванадцять таких нових методик впровадили. Плануємо створити центр, котрий об’єднає відділення хірургічного й терапевтичного профілю: наприклад, торакальне відділення й пульмонологічне. І буде пульмонологічний центр, де висококваліфіковані фахівці ефективно співпрацюватимуть; пацієнти отримуватимуть у повному обсязі медичну допомогу. Це – також поєднання хірургії з гастроскопією, травматології з ревматологією. Адже дуже часто патологія з терапевтичної переходить у хірургічну – є певні прояви… І навпаки – після хірургічного втручання пацієнтові потрібна наразі реабілітація – 4-5 днів… Отож, щоб хворий не шукав потім, де йому закінчити лікування, а зручно завершував увесь цикл тут, у нашому медичному закладі. Ви бачите – на нашій території й зараз проводяться ремонтні роботи.

– Ви допомагаєте людям, які повернулися з АТО?

– Звісно, ми робимо все можливе! Коли до нас потрапляють захисники Вітчизни, ми максимально прагнемо допомогти. Це бюджетне фінансування, а також гуманітарна допомога. Основна маса бійців лікується у військовому госпіталі. А до нас вони потрапляють, коли йдеться про складні операції, або в реанімаційні відділення – якщо привезла «Швидка допомога». Ми дбаємо про них, ставимося з розумінням та надаємо медичну допомогу в повному обсязі.

– А ви взагалі з меценатами співробітничаєте?

– Звичайно. Я, наприклад, дуже вдячний нашим друзям з Італії. Щира подяка Валентині Іванівні Хуторненко, котра очолює спільний українсько-італійський дитячий фонд. Вона мене познайомила з італійськими колегами, чудовими лікарями. Це – чуйні люди! Ми отримали від них гуманітарну допомогу: ліжка, шість апаратів УЗД, дихальний апарат… Зараз ми отримали від них сучасні операційні лампи – дві поставили, третю скоро змонтуємо. І в нас – великі плани щодо співпраці з ними. Наші друзі з Італії дуже активно допомагають і щодо проходження проектів Чернігівської обласної лікарні на рівні Євросоюзу. Наприклад, ми зараз працюємо над дуже гарним проектом – співфінансування і забезпечення нашої лікарні суперсучасним обладнанням. І якщо цей проект у вересні пройде експертизу в Євросоюзі, це буде суттєва допомога Чернігівщині.

– До речі, за кордоном медицина – в основному страхова. Натомість у нас реформа медичної галузі проходить, однак про страхову медицину там щось ніде навіть не згадують…

– Це – проблема дуже серйозна. Взагалі, оптимальна для нас модель – солідарна: страхова медицина (державний фонд), бюджет і приватні страхові компанії. Як приклад, можна назвати Молдову – ще десять років тому ВОЗ визнала, що саме ця держава провела найкращу реформу з пострадянських республік щодо фінансового забезпечення закладів охорони здоров’я. У нас зараз дійсно поки не звучить питання зі страхової медицини. Я так розумію, що це пов’язано взагалі з проблемами оподаткування в державі. Тому що страхова медицина запрацює, коли той же бізнес зможе сплачувати страхові внески за своїх співробітників. Держава залишає за собою фінансування для лікування дітей, пенсіонерів, а лікування працівників мають забезпечувати самі роботодавці…

– В проектах МОЗ України планується введення страхової медицини з 2020 року!

– Я вважаю, що це треба впроваджувати все ж швидше. Варто провести відповідні консультації з податківцями та з нашим бізнесом, і вже займатися страховою медициною. Взагалі, сучасна медицина – дуже затратна, новітні технології XXI століття – надзвичайно дорогі! І держава просто не в змозі забезпечити все за рахунок бюджету. Тим більше, зараз тривають військові дії на сході України… Отож настав час, щоб активніше порушувати питання страхової медицини! Втім, Верховна Рада нещодавно відхилила проекти з охорони здоров’я, подані МОЗ, щодо реформ… Закон про реформування медичних закладів прийнятий, а чотири законопроекти, які б наповнювали його реальним змістом, визначали чітко механізми реалізації, поки відклали. Тому й депутатам потрібно усвідомити, що не можна зробити один крок, а потім зупинитися. Адже почнуться проблеми в медичних закладах…

– Один із моїх знайомих народних депутатів каже, що в медицині – надто багато усіляких законів… Чому ж не можна зробити один основний документ, який би все логічно враховував, і в ньому легко можна було б розібратися?!

– Я повністю згоден! У нас є Основи законодавства України про охорону здоров’я. Треба взяти цей документ, переглянути, осучаснити. Ті, тенденції, які зараз є, обговорити і дійсно прийняти раз і назавжди. Щоб, незалежно від зміни міністра охорони здоров’я, ми не кидалися з однієї крайнощі в іншу. Бо у нас, тільки-но міняється міністр і його команда, як одразу починаються ті чи інші зміни… Однак має бути чітка стратегія розвитку охорони здоров’я в Україні, де буде розписано буквально помісячно, що ми повинні зробити, і щоб ми нарешті в 2020-му чи хай навіть у 2025 році отримали модель, яка б справді задовольнила наше суспільство – пацієнтів, медиків і державу. Щоб хоча б на найближчі десять років всі ми розуміли, куди йдемо. Люди просто вже стомилися від оцього підвішеного стану. Отож, аби щось зробити, треба знати, що ми хочемо отримати в результаті. Але треба провести широке обговорення серед громадян, щоб рішення приймалися виважено й прозоро. І, якщо вже ухвалимо стратегічний план, не треба його потім змінювати на догоду якомусь новому чиновнику.

Спілкувався Сергій Дзюба

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?