Укрпошта: правда і міфи

Олена Дорошенко працює на посаді директора філії Чернігівської дирекції Укрпошти з січня цього року. Вона має команду професіоналів, яка любить свою роботу, трудиться для людей і прагне позитивних змін. Це – розумна, енергійна і чарівна жінка, з якою справді цікаво спілкуватися. Втім, переконайтеся самі.

Народилася у День радіо та зв’язку

– Олено Миколаївно, розкажіть, де Ви народилися? Хто Ваші батьки?

– Я – родом із міста Чернігова. А батьки народилися в селі Олишівка Чернігівського району. Скоро вже й «золоте весілля» відсвяткують. Тато, Микола Андрійович Матвієнко, останні роки, до виходу на пенсію, був заступником начальника УМВС України в Чернігівській області, а мама, Валентина Костянтинівна Матвієнко, на пенсію пішла з посади заступника начальника управління громадянства і реєстрації фізичних осіб області. Мені дуже приємно, що їх поважають колеги і до цього часу – вітають із днями народження та іншими святами. Вони в мене – добрі, активні. Напевне, все-таки потрібно вчасно йти на заслужений відпочинок, не працювати до останнього, а мати вільний час для життя.

– У розвинених державах пенсіонери повноцінно та цікаво проводять своє дозвілля, довго насолоджуються життям, багато мандрують світом… Я немало спілкувався за кордоном із такими щасливими людьми. А хто Ви за фахом?

– Перша моя освіта – вчитель початкових класів, музики. Був у моєму житті і свій перший клас, ще коли я з чоловіком мешкала в Німеччині (він тоді служив військовим). Однак, коли ми повернулися в Україну, вже були буремні 90-ті… Тож у 1992 році я пішла працювати касиром у банк. І другу свою освіту (економічну) отримала, коли виконувала обов’язки начальника управління відомого банку «Аваль». Взагалі, я працювала в чотирьох банках, і 15 років – на посаді директора, а останнім часом була директором департаменту банку в Києві.

– Як же Ви, такий досвідчений банкір, в «Укрпошту» потрапили?

– Можливо, це – просто щасливий випадок. Може, доля... Я народилася 7 травня. Це був день радіо та зв’язку, пошти в радянські часи. Звісно, раніше я про це не замислювалася. Чомусь для мене це був просто день радіо! А про конкурс на посаду керівника Укрпошти в Чернігівській області дізналася від колег по банку із зауваженням: «Слабо взяти участь?!». Справа в тому, що я з 2015 року, ще коли працювала директором департаменту банку, займалася проектом співпраці банку з Укрпоштою. Тому об’їхала пошти всіх областей України, знайомилася з керівниками, заступниками. Тобто я вже розуміла, яким чином пошта працює, усвідомлювала проблеми та завдання. Тому цей конкурс мене зацікавив. Здавалося б, я мешкала в Києві з родиною, і офіс банку знаходився на Андріївському узвозі (а там – дуже красиво!), мала спокійнішу роботу… Але в листопаді 2016-го я вирішила взяти участь у такому великому конкурсі і не жалкую про це!

– Чому?

– Коли я запитала у своїх колишніх колег, з якими працювала в Чернігові, чи погодяться вони перейти на роботу в Укрпошту, якщо я таки очолю філію Чернігівської дирекції, то багато людей запевнили, що чекають на мене й готові трудитися разом. Так і сталося. І дуже приємно, що колеги, професіонали, настільки довірилися мені, як керівнику! Це теж був аргумент для мого рішення. У фіналі конкурсу змагалися 7 претендентів на цю посаду, проводили свої презентації. Це дійсно була чесна боротьба. І я декілька разів зустрічалася вже потім із генеральним директором – Ігорем Юхимовичем Смілянським – щодо тих стратегічних планів, які ми вже зараз виконуємо.

«Ми – за чесну конкуренцію!»

– Вас призначили з січня 2017-го?

– Так. Звісно, працювати дуже складно. Бо такі зараз часи… Люди вже стомилися від економічної кризи, війни, усіх наших негараздів. На жаль, досі Укрпошта у декого асоціюється зі старим, неповоротким підприємством. Хоч ми реально змінюємося. Проте всі ті міфи нам неабияк заважають.

– Олено Миколаївно, то давайте зараз їх розвіємо. Я говоритиму, а Ви аргументуйте у відповідь. Гаразд? Почнемо з того, що Укрпошта – мовляв, повільна, сам чув таке.

– За нормативами, максимальні терміни пересилання листів звичайним способом між населеними пунктами різних областей становлять 5-6 днів, і ці нормативи Укрпошта повністю виконує. Все це ретельно перевіряється. А в Києві доставка між відділеннями відбувається день у день. Також компанія пропонує послугу «Укрпошта Експрес», яка чітко забезпечує доставку між обласними центрами за два дні.

– Укрпошта витрачає кошти платників податків…

– Це – міф! Укрпошта ніколи не отримувала дотацій із Державного бюджету. Зате в цілому за 2016 рік підприємство виплатило державі 1,2 млрд грн. Для забезпечення процесу реформування наша компанія залучає інвестиції, кредитні ресурси, власний капітал, проте не бюджетні кошти, на відміну від, наприклад, державних банків «Ощадбанк» та «Укрексімбанк», які лише на початку цього року докапіталізували на 8,8 мільярдів гривень та 6,7 млрд. грн. відповідно.

– Укрпошта скасувала універсальні поштові послуги…

– Ще один міф. Адже Укрпошта надає універсальні послуги поштового зв’язку на всій території нашої держави, як визначено Законом України «Про поштовий зв’язок». Тому скасувати надання універсальних послуг без зміни законодавства компанія не може. Як сервісна компанія, Укрпошта пропонує широкий вибір послуг, котрі різняться ціною й термінами доставки, і клієнт обирає ті, що йому підходять. А з січня 2018-го Укрпошта спрощує тарифи та об’єднує послуги «Стандарт» і «Універсальна».

– Укрпошта – монополіст…

– Ні в якому разі! Хоч Укрпошта є призначеним поштовим оператором, має деякі виняткові права (наприклад, на випуск марок і пересилання листів), на цьому її «монополія» закінчується. Єдиний державний реєстр містить 28 назв операторів поштового зв’язку станом на вересень 2017 р. (саме у вересні в Україні з’явився ще один такий оператор). Наприклад, Укрпошта здійснює менше третини всіх реєстрованих відправлень до 30 кг у країні. Тому, відповідно, не є монополістом. Ми – за чесну конкуренцію!

– Укрпошта має займатися лише поштою…

– Але чому? По-перше, значна частина відділень Укрпошти працює у сільській місцевості, а отже, мешканці сіл, котрі не мають доступу до банків і супермаркетів, можуть отримувати необхідні послуги та купувати товари у відділеннях поштового зв’язку. То скажіть, що ж у цьому поганого? Навпаки людям зручно! По-друге, у структурі доходу Укрпошти дохід від фінансових послуг становить 45 відсотків. Отож, відмовившись від їх надання, компанія буде змушена закрити майже половину відділень… Зрозуміло, все це матиме негативні наслідки для наших громадян.

– Послуги Укрпошти стали надто дорогими, завищеними…

– Це – також міф. Укрпошта постійно оптимізує тарифи відповідно до витрат, яких зазнає, надаючи свої послуги. Так, нещодавно були переглянуті тарифи на міжнародні пересилання, значно зменшена доплата за доставку у село. Простий приклад: доставка посилки масою 200 грамів за допомогою послуги «Укрпошта Стандарт» з м. Балаклія (Харківська обл.) – до м. Чоп (Закарпаття) становить 16,80 грн. У наших конкурентів така сама доставка коштуватиме близько 35 гривень, тобто значно дорожче.

– На Укрпошті завжди незручний графік…

– Відділення Укрпошти (де є більше двох віконець), що працюють без обідньої перерви, мають плинний графік. Завдяки цьому для перерви на обід не потрібно закривати ціле відділення. Зручно? Так. Окрім того, близько 620 відділень працюють із подовженим графіком роботи, тому клієнти можуть вирішувати поштові справи у зручний для них час.

– Укрпошта надає несучасні послуги…

– Насправді паперові листи – це актуально і навіть деколи романтично. Але, окрім стандартних поштових послуг, Укрпошта пропонує клієнтам зручні послуги швидкої доставки «Укрпошта Експрес», розвиває лінійку продуктів для e-commerce з послугою «Укрпошта SmartBox». Також в Укрпошті можна переказати кошти унікальною послугою «З картки додому», поповнити телефонний рахунок, застрахувати себе, своїх близьких і майно, оплатити комунальні послуги.

– Укрпошту приватизували…

– Ні, Укрпошта – це державне підприємство, яке нещодавно завершило процес корпоратизації. Адже корпоратизація, на відміну від приватизації, не передбачає зміни власника, – ним, як і раніше, залишається держава в особі Міністерства інфраструктури України. Отож Укрпошта – це тепер публічне акціонерне товариство зі стовідсотковим державним статутним капіталом. До речі, нещодавно нашу компанію зарахували до п’ятнадцяти стратегічних державних підприємств, які не підлягають приватизації.

Позитивні зміни відбудуться

– Олено Миколаївно, коли зросте зарплата у листонош?

– Упродовж 2018-го відбуватиметься поступове підвищення заробітних плат усім категоріям наших працівників, яке розпочали ми в 2017 р. , зокрема й листоношам. Ми знаємо, що більшість листонош працюють на умовах неповної завантаженості – 0,5, і навіть є такі, котрі мають тільки 0,2 ставки. На жаль, за статистикою, в село надходить, у середньому, по два листи та п’ять посилок, а відділення поштового зв’язку працює лише 1 – 2 дні на тиждень. Тому зараз ми активно працюємо над новим проектом – «Сільське відділення».

В маленьких населених пунктах, де проживає менше двох тисяч осіб, і, відповідно, обсяги роботи не дають змогу збільшити зарплату працівникам – насамперед через нерентабельність відділення, ми оптимізуватимемо процес надання послуг сільським мешканцям, замінимо в перспективі працю пішоходів-листонош роботою пересувних відділень. Це дасть змогу, з одного боку, істотно зменшити операційні витрати на утримання цих відділень, а з іншого – сплачувати листоношам, задіяним у пересувних ВПЗ, начальникам ПВПЗ та водіям достойну заробітну плату. Кращі листоноші отримають кращі умови праці.

Взагалі, наголошую, що нині в компанії всі працівники перебувають у рівних умовах, отож кожен має реальну можливість проявити себе з кращого боку і отримати ліпшу зарплату. Адже, крім ставки, працівники відділень поштового зв’язку можуть збільшувати індивідуальні доходи за рахунок продажів та якості обслуговування клієнтів. Це – важливо. І таку можливість збільшити власний дохід треба використовувати!

Справді, кожен, за бажання, може заробляти більше. Все починається з ввічливого спілкування з клієнтами, надання якісного сервісу та готовності допомогти вирішити будь-які питання клієнта. Ринок пересилань зростає. А в Укрпошті – величезний потенціал та перспективи розвитку! Наші позитивні зміни, злагоджена робота команди дадуть змогу компанії збільшити обсяги та наростити доходи. І саме це стане фундаментом для подальшого зростання прибутку кожного працівника.

– Ви зараз буквально щотижня їздите по селах…

– Це необхідно. Тривалий час відділення поштового зв’язку в селах виживали, як могли, самотужки… На сьогодні, ми закінчили всі проекти щодо реорганізації структури та централізації управління в дирекції – скорочення відбулися за рахунок адміністративного персоналу. Я розподілила зони відповідальності в своїй команді щодо контролю процесів, і тепер максимально працюю із селами. Ми робимо все можливе, щоб зберегти мережу, інфраструктуру і віру в те, що позитивні зміни дійсно відбудуться. Саме в цьому полягає моє завдання сьогодні. Адже, відверто кажучи, люди зневірені, особливо в сільській місцевості. Ми збільшуємо зарплату, а вони звільняються.

– Чому?

– Не вірять. Не готові виконувати завдання, які ми перед ними ставимо. Бо не повинно такого бути, що, скажімо, прийшов клієнт, а наш працівник – у похмурому настрої. Навпаки, потрібно ввічливо посміхнутися людині та професійно проконсультувати її, щоб клієнт пішов задоволений.

– Раніше цього не вчили?

– На жаль, на пошті ніколи по-справжньому не вимагали такого, а це – обов’язкове правило поведінки! Ввічливість, доброзичливість, шляхетність у спілкуванні з кожним нашим відвідувачем. Так має бути! Тому дійсно зараз у нас працювати – непросто. Бо треба мати бажання вчитися новому, сумлінно впроваджувати нові послуги, виконувати всі завдання й плани, які приведуть до покращення.

2017-й – рік, коли ми маємо збалансувати свої витрати та доходи… Ми повинні навчитися заробляти стільки, щоб втримувати кількість персоналу з урахуванням збільшення мінімальної зарплати. Пошта торік спрацювала з прибутком, та той прибуток повністю «з’ївся» вже в січні цього року! Адже у нас 80 відсотків фахівців працювали на мінімальній зарплаті. І 75 відсотків усіх наших витрат – це витрати на оплату праці… Тому Ви розумієте, як у нас суттєво збільшилися витрати – по цій тільки статті!

– Виживаєте?

– Цього року, з точки зору господарської діяльності, ми виживаємо… Однак робимо дуже важливу справу – вчимося заробляти доходи. Укрпошта має бути привабливою не лише для людей похилого віку, а й для молоді. І ми це робимо!

– Розумію, що зараз майже весь час у Вас витрачається на роботу. Але все-таки маєте захоплення?

– У мене – дуже багато захоплень: гірські лижі, музика, співи…

– Пам’ятаю, Ви стали «Жінкою року» в 2008-му, причому двічі – і в місті Чернігові, і в області.

– Авжеж, – посміхається. – Було таке!.. Однак останнім часом справді у мене вільного часу на захоплення практично не залишається. Втім, відбулися дуже щасливі події в моєму житті – це і весілля доньки, й народження онука, якому вже півтора року. Я це дуже ціную! Поруч чоловік – підтримує! Донька з родиною тепер із задоволенням приїжджають до Чернігова.

– Про що Ви зараз мрієте?

– Чесно, не кривлю душею: мрію, щоб усі наші працівники поштового зв’язку – і листоноші, й оператори, і керівники ВПЗ з гордістю говорили: «Я люблю працювати на пошті!». Бо якщо людина щиро любить свою роботу, вона працює з гарним настроєм, на совість. Вірю, що у нашої команди все вийде.

Спілкувався Сергій Дзюба

Ще цікаві повідомлення

One Thought to “Укрпошта: правда і міфи”

  1. Черчиль

    уровень услуг на уровне каменного века-до сих пор!

    Большинство работников Черниговской дирекции-"сидят на минималке",

    а в селах у начальников отделений -и того меньше (работают не всю неделю и не полный рабочий день) — в отличии от Елены Дорошенко «жалование» которой за 100000 (со слов тех же работников) .

Не бажаєте прокоментувати?