Укроборонпром та американська компанія Aeroscraft вироблятимуть нову зброю

Мова йде про виробництво її модернізованого варіанту — карабіну М4 моделі WAC47. Цей проект спільно реалізовуватимуть Державне підприємство «Укроборонсервіс», що входить до складу ДК «Укроборонпром», та американська компанія Aeroscraft. Такі домовленості закріплено в меморандумі про співпрацю між обома компаніями.

Про це повідомило видання Центрального друкованого органу Міністерства оборони України «Народна армія», посилаючись на інформацію Укроборонпром.

Заступник керівника ДК «Укроборонпром» Володимир Коробов наголосив, що перехід на міжнародні стандарти НАТО є частиною стратегії реформування та розвитку вітчизняного ОПК.

— Сьогодні «Укроборонсервіс» уже веде низку пілотних проектів із розробки, модернізації, складання й імпортування в Україну стрілецької зброї. Проект М16 компанія вважає цікавим і перспективним для України, — сказав очільник ДП «Укроборонсервіс» Сергій Микитюк. — Ми вивчили проект М16 і чітко розуміємо, що така автоматична гвинтівка перебуває на озброєнні армій понад 40 країн світу. Але цікаве інше: якщо туди їх постачають, то ми їх вироблятимемо в Україні. Наразі ми перебуваємо на початковій стадії реалізації проекту.

Своєю чергою засновник компанії Aeroscraft Ігор Пастернак зазначив, що на його пам’яті такого ще не було, щоб американський уряд так швидко видавав ліцензії для спільного виробництва зброї.

«Те, що ми отримали цю ліцензію буквально за три тижні, — справді диво. Для мене це був особливий знак того, що мій уряд дійсно перерізає червоні стрічки, щоб ця кооперація розвивалася якнайшвидше», — сказав він. І додав, що проект М16 задумано з перспективою того, що українські Збройні Сили, прикордонники й Національна гвардія в майбутньому перейдуть на стандарти НАТО. Ми всі, не лише в Києві, а й через Атлантику, впевнені, що Україна стане країною — членом НАТО. І перейде на нову зброю. Нині це модернізована М16.

Також Сергій Коробов повідомив, що водночас з реалізацією проекту з виробництва модернізованих гвинтівок М16 в Україні також налагодять виробництво боєприпасів до них. Уже розроблено відповідну програму, проекти й рішення щодо виробництва боєприпасів і передано їх на розгляд у Кабінет Міністрів України на затвердження й визначення необхідного фінансування. Він пояснив, що «термін реалізації проекту від початку фінансування до налагодження масштабного виробництва становить 18 місяців».

За його словами, спроектоване виробництво боєприпасів передбачає виготовлення як натовських калібрів, так і пострадянських. Адже в модернізованих М16, які випускатимуть у нас, заплановано заміну стволів із можливістю використовувати патрони від автомата Калашникова.

***

Технічні характеристики модернізованої гвинтівки М16 (карабін М4, модель WAC47):

калібр — 7,62 мм

ємність магазину — 30 патронів

початкова швидкість кулі — 884 м/сек

загальна довжина — 840 мм

довжина ствола — 406 мм

вага (без магазину) — 3110 г

прицільна дальність стрільби — 600 м

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?