Українці вирішили знову купувати іноземні автомобілі. Їх не вистачає

За підсумками першого кварталу 2017 року продаж легкових автомобілів збільшилися на третину.

Вирішивши придбати автомобіль, покупці зіткнулися з тим, що багатьох популярних марок авто не виявилося у вільному продажу у автосалонах. Зараз покупцям доводиться записуватися до черги, деякі з яких довжиною у три місяці.

У березні в Україні було продано майже 7 тис. нових легкових автомобілів. Це на 43% більше, ніж у березні 2016 року і на 47% більше, ніж у лютому 2017 року, підрахували у інформаційно-аналітичній групі AUTO-Consulting. В цілому, за підсумками першого кварталу 2017 року, продажі машин зросли, порівняно з першим кварталом 2016 року, на 35%, до 16,5 тис. штук.

Директор з маркетингу групи компаній «АІС» Сергій Боровик серед причин зростання продажів нових легкових автомобілів називає економічне зростання, макроекономічну стабілізацію, зростання доходів населення, відносно стабільну гривню і доступні ціни у валютному еквіваленті, а також дуже низьку базу для порівняння.

«Не забуваймо, що до 2014 року на місяць продавалося 18-20 тис. авто, а у березні 2017 року було продано всього 7 тис. штук. Ринок нових автомобілів продовжує залишатися дуже малоємним», — нагадує він. PR-менеджер компанії «Ніссан Мотор Україна» Володимир Іванов каже, що зростанню продажів автомобілів також сприяв відкладений попит. «В умовах політичної та економічної нестабільності в попередні роки українці не ризикували купувати нові автомобілі, тому на ринку утворився відкладений попит. Зараз його, завдяки зростанню доходів, українці намагаються задовольнити», — говорить він. Крім того, за словами Володимира Іванова, чималу роль у зростанні продажів зіграв корпоративний сектор.

«Через все ту ж нестабільність у 2014—2016 роках компанії не ризикували оновлювати свої парки машин. Тепер в умовах більш-менш стабільної ситуації в країні, бізнес пішов на купівлю нових машин», — пояснює він, зазначаючи, що зростанню продажів сприяла активізація роботи програм з автокредитування, які у попередні роки були масово згорнуті банками та автомобільними компаніями.

За даними AUTO-Consulting, лідером продажів вже кілька місяців поспіль залишається французький бренд Renault, якому вдалося відтіснити на друге місце торішнього лідера — японську Toyota. Третє місце посіла Kia. Єдиний вітчизняний бренд — ЗАЗ — посів лише 14-е місце.

alt

На всіх не вистачило

 

Підвищений попит на нові автомобілі спровокував появу дефіциту. У повідомленні AUTO-Consulting вказується, що у декількох дилерів зараз складно знайти популярні моделі в наявності, а «бестселери» доведеться чекати по три місяці. В AUTO-Consulting не вдалося уточнити, про які саме автомобілях йде мова, але, приміром, про дефіцит машин кажуть представники Mazda, Nissan і Mercedes-Benz.

«Дефіцит всього модельного ряду Mazda спостерігався весь лютий і першу половину березня», — розповіла РБК-Україна директор департаменту Mazda компанії ДП «Авто Інтернешнл» Юлія Сівак. Вона пояснила це підвищеним попитом на машини у січні 2017 року, коли компанія розпродала залишки машин 2016 року, але ще не встигла отримати автомобілі поточного року. «Так як всі Mazda, які продаються на ринку України, виробляються в Японії, то автомобілі „свіжого виробництва“, у нашому випадку — січня 2017 року, виплили з країни висхідного сонця наприкінці січня і потрапили до України у 10-15 числах березня. З цього моменту дефіцит закінчився, і почалися активні продажі», — розповідає Юлія Сівак.

Був невеликий дефіцит і у «Ніссан Мотор Україна». «На початку року через підвищений попит нам не вистачало Nissan X-Trail. Але нещодавно надійшла велика партія цих машин, тому зараз дефіциту немає», — каже Володимир Іванов. Схожа ситуація і у представників Mercedes-Benz. За словами генерального директора компанії «АвтоКапітал» (генеральне представництво і офіційний імпортер Mercedes-Benz в Україні) Ярослава Пригари, Мercedes-Benz показує вже 48 місяців поспіль рекордні у своїй історії продажі, тому на ряд моделей спостерігається дефіцит на глобальному рівні. «На деякі черга досягає року», — зазначив він, не уточнивши при цьому конкретні дефіцитні моделі.

Загалом, опитані представники автомобільної індустрії висловлюють стримано оптимістичні прогнози продажів автомобілів у 2017 році. Як заявили РБК-Україна у прес-службі корпорації «УкрАВТО», активному росту продажів на ринку нових автомобілів можуть перешкодити різні фактори, серед яких: лібералізація ввезення автомобілів з пробігом із Європи, значні коливання курсів валют та інші макроекономічні фактори.

Але активне зростання продажів машин у першому кварталі дало підстави автомобільним компаніям сподіватися на зростання реалізації машин і за підсумками всього поточного року. Так, у «Рено Україна» вважають, що зростання ринку продовжиться на рівні 25%. При цьому в «УкрАВТО» і «АІС» сподіваються, що у 2017 році в Україні буде продано 85 тис. нових легкових автомобілів. Трохи вищі очікування у Ярослава Пригари, який очікує 85-90 тис. штук. Найбільш оптимістичний прогноз дав Володимир Іванов — 90-95 тис. нових автомобілів.

Нагадаємо, минулого року в Україні було продано 64,5 тис. нових легкових авто.

Дмитро Уляницький, кореспондент РБК-Україна

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?