Українці можуть залишитися без соцстрахування

Дії керівництва Фонду соціального страхування можуть залишити українців без соціального страхування.

12 березня 2018 року в ІА «ЛігаБізнесінформ» відбувся круглий стіл присвячений проблемі свідомого руйнування системи вітчизняного соціального страхування та пошукам шляхів виходу з цієї ситуації. Під час заходу, представники об’єднань роботодавців, профспілок і громадських організацій підписали Меморандум про створення “Громадсько-профспілкового руху”, першою дією котрого стане відвідування засідання Правління Фонду з вимогою про скасування рішення Правління, внаслідок якого звільнили понад 2500 осіб, працюючих в Фонді соцстраху.

Під час обговорення присутні зазначили, що Дії Правління Фонду на чолі з Володимиром Саєнко по звільненню кваліфікованих працівників, знищенню програм реабілітації, в тому числі і ветеранів АТО, приховуванню звітної інформації, спробі відчуження майна, а також “родинна” корупція Фонду руйнує вщент систему соціального страхування України.

Зміни у Фонді відбуваються безсистемно та за відсутності будь-яких стратегій. Як зазначив учасник зустрічі Олександр Леонов, експерт з питань соціального страхування: “Із 5 функцій Фонду по завершенню так званого “об'єднання фондів” залишиться лише одна — реабілітація тільки для людей після тяжких хвороб.”

З цього випливає, що кожен, хто платить єдиний соціальний внесок, не зможе отримати належних виплат по лікарняних листках, при вагітності, пологах та догляду за дитиною, у разі втрати працездатності та інше, що передбачено Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

Олександр наголосив, що важливо розуміти принципи реформування системи соціального страхування в нашій країні. «Коли ми з колегами працювали в системі соціального страхування, для нас був основний принцип — повне забезпечення прав і можливостей застрахованих», — підкреслив він.

Якщо ж мова йде про реформування для «своїх», то і його результати будуть відповідні. «Перш ніж перейти до реформування, я вважаю, що потрібно було б забезпечити виконання норм базового Закону», — підкреслив Олександр Леонов.

Говорячи про стан справ у Фонді, він нагадав, що на сьогоднішній день з 5-ти соціальних послуг збережена лише «реабілітація» для людей після важких хвороб, таких як інсульти та інфаркти. При цьому, за його словами, слід було б внести відповідні зміни в законодавство щодо поширення цієї послуги на учасників АТО.

“Якщо така ситуація продовжиться, це може призвести до соціальної напруги в регіонах,” — наголосив Віктор Тарасенко, представник Профспілки працівників вугільної промисловості, та додав: “Зараз відбуваються спроби ще і об'єднати фонди соціального страхування та пенсійний, якщо це відбудеться то регресних виплат постраждалим не буде. Пенсійний Фонд постійно дотується, а при об'єднанні кошти підуть лише на пенсії. До “регресників” кошти не дійдуть”.

Через брак спеціалістів та фахівців у Фонді, виконавчі дирекції на місцях отримують протизаконні вказівки та вимоги.

“Я, маючи дві вищі освіти, в тому числі і юридичну, не можу прочитати, що він (Фонд) мені написав. Я не можу зробити дію, яку він від мене вимагає – зняти і переглянути виплати індексацій.” — повідомляє Роман Сташкевич, колишній керівник Червоноградського міського відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Львівській області.

У свою чергу, голова Всеукраїнської незалежної профспілки «Трудящі» Сергій Павленко вказав на негативні фактори, які безпосередньо стосуються кадрових і структурних питань Фонду.

«Я б хотів звернути увагу на те, що, як і в будь-який іншій структурі, яка є системною, у нас є правління Фонду соціального страхування, структура якого заснована на трьох сторонах соціального партнерства. І при цьому по 5 членам Правління відкриті кримінальні виробництва» , — зазначив він.

За його словами, важливо розуміти те, що система руйнується, в тому числі, і через кадрову політику.

«Це одна з проблем, яку ми усвідомлюємо, розуміємо, що з цим треба щось робити. Цим повинні займатися як трудові колективи, профспілки, так і роботодавці», — підкреслив він. — І коли ви говорите про свої проблеми всередині виконавчих дирекцій, ми повинні дивитися в корінь, або на основний керівний орган — Правління".

Резюмуючи виступи учасників, модератор зустрічі Дмитро Сар’ян запросив присутніх висловити свої пропозиції, що потрібно зробити зараз аби вплинути на ситуацію, щоб змінити її.

Валерій Пильгун, керівник Всеукраїнської незалежної профспілки працівників соціальних установ і громадських організацій виступив з ініціативою долучитися підписами до Меморандуму про створення “Громадсько-профспілкового руху”, в якому відображено план спільних дій для збереження системи соціального страхування в Україні і приведення її у відповідність до стандартів Європейського соціальної хартії, Законів України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» і «Про соціальний діалог в Україні» та норм «Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні».

«Я дуже шкодую, що зараз тут не присутнє керівництво Фонду соцстраху. Але наголошую на тому, що нехай вони не ігнорують наші вимоги, тому що будуть мати дуже великий супротив від обласних та регіональних організацій. Ми до цього готові!» — заявив представник громадської організації «Спілка шахтарів-інвалідів України».

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?