Український уран передали в невідомі «офшорні руки»

Новий офшорний скандал: український уран передали невідомій компанії зі статутним фондом 25 тис. гривень.

Передача прав на розробку покладів урану в Україні невідомій офшорній компанії робить країну ще більш енергетично залежною і підвищує техногенну небезпеку для українців. Про це на своїй сторінці в Facebook написав лідер партії «Успішна країна» Олександр Клименко.

«Тепер половина цієї корисної копалини країни буде в приватних руках. Наказ про видачу спеціального дозволу на максимально можливі п'ять років видала Держгеонадра на підставі рішення суду», — нагадав політик.

Олександр КЛИМЕНКО

Клименко підкреслив, що з моменту реєстрації компанії пройшло трохи більше півтора року, а розмір її статутного фонду до смішного малий — 25 тисяч гривень. Причому, коли Окружний адміністративний суд Києва виносив рішення на користь цього приватного підприємства, його статутний фонд навіть не був сформований.

Коментуючи наслідки передачі українського урану в приватні та невідомі руки, лідер «Успішної країни» нагадав, що сьогодні Україна і так донезмоги залежна від газу, вугілля та урану. А від ядерного палива, останнім часом, — особливо. Так, в січні «Енергоатом» виробив половину електроенергії в Україні. А вже в лютому через вугільну блокаду на ТЕС побив рекорд і в деякі дні поставки досягли 62%. Крім того, уран безпосередньо впливає на геополітичне значення країни, оскільки це сировина для ядерної зброї.

Олександр Клименко також нагадав, що для дослідно-промислової розробки уранових руд державою видаються спеціальні дозволи не просто так. Це пов'язано з тим, що видобувна компанія повинна забезпечувати захист працівників, населення і навколишнє середовище від іонізуючого випромінювання, а також запобігати радіоактивному забрудненню середовища. І видається такий дозвіл на підставі аукціону. За словами політика, всі ці норми були проігноровані.

«Отже, афери на газі, махінація з вугіллям, нелегальний видобуток бурштину, ліс-кругляк за безцінь, продаж землі. Здавалося, це все. Але ні! Уран ще залишився!!! І тут питання: якщо минула влада була злочинна, то яка ця влада?», — резюмував Клименко.

Нагадаємо, в кінці лютого цього року Державна служба геології та надр видала новоствореному ТОВ «Атомні енергетичні системи України» (АЕСУ) ліцензії на геологічне вивчення та розробку чотирьох родовищ уранових руд в Україні. Компанія була заснована в селі Миколаївка Миколаївської області в серпні 2015 року, її власником сьогодні є офшорна компанія «Ю-Тек Енерджі», а кінцевий бенефіціар компанії невідомий.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?