Українські військові моряки навчатимуться в Балтиморі (США)

Які завдання покладуть на американські «Айленди» та яку ще допомогу американська сторона планує надати нашій країні у відновленні українського флоту.

Один із важливих напрямків підвищення рівня боєздатності вітчизнянного військового флоту — це допомога Сполучених Штатів Америки. Насамперед це стосується передачі швидкохідних кораблів для забезпечення діяльності ВМС України в Азово-Чорноморському регіоні. Особливу роль відіграє також надання США Україні морської зброї та військово-морських протимінних засобів. Окрім того, американська сторона допомагатиме нашому флоту в побудові ефективної системи спостереження за морською обстановкою.

Остаточну крапку в справі передачі Береговою охороною США двох універсальних патрульних катерів класу «Айленд» національним ВМС поставив Президент України Петро Порошенко. У травні буде підписано контракт щодо їх передачі. Попередньо його сума становитиме понад 10 млн доларів. Зараз уже відібрана група із 36 українських військових моряків, які найближчим часом поїдуть на навчання в Балтимор (США).

За попередніми умовами передбачена безкоштовна передача зазначених катерів до складу ВМС України. І хоча оплату розконсервації, навігаційного ремонту, підготовки до транспортування, передислокацію та випробування в Україні здійснює США, ці витрати необхідно буде компенсувати з українського бюджету. Кошти за ремонт теж будуть українські, але можлива часткова компенсація витрат з фонду надання допомоги від уряду США. Загальна сума становитиме до десяти мільйонів доларів. Це означає, що відповідно до чинних домовленостей сума збільшуватися не буде, а от зменшуватися — цілком можливо. Також до цієї суми входить оплата підготовки інструкторів та українських екіпажів, прокоментував начальник управління кораблебудування Командування ВМС ЗС України капітан 1 рангу Василь Радчук.

— Передбачається, що ВМС України застосовуватимуть катери класу «Айленд» як патрульні, протидиверсійні та протимінні корабельні платформи. Морехідні можливості цих катерів нас повністю задовольняють. Їх доцільно оснастити протимінним озброєнням для боротьби з мінами та апаратурою для виявлення підводних диверсантів, — розповідає заступник начальника штабу Командування ВМС ЗС України капітан 1 рангу Андрій Риженко. — В умовах агресії з морського напрямку вітчизняні ВМС мають ефективно захищати ближню морську зону, включаючи торговельні порти України (Одеса, Южний, Чорноморськ, Маріуполь та Бердянськ). Адже противник може приховано розставляти на фарватерах донні та якірні міни. Це призведе до блокування морських шляхів цивільного судноплавства. Цього допустити не можна.

Саме тому великі сподівання українські моряки покладають й на допомогу в закупівлі зброї, що гарантуватиме протимінну безпеку важливих об’єктів інфраструктури України. Це мають бути новітні безпілотні підводні апарати, які займатимуться пошуком, ідентифікацією та безпосереднім знищенням морських мін.

Приблизна вартість сучасного підводного протимінного комплексу (сонар, гідролокатор бокового огляду, підводні телекеровані роботи, «торпедка» для знищення виявленої міни) сягає близько 3 млн доларів. А це відносно невеликі кошти, зважаючи на те, що у ВМС України зараз є лише рейдовий тральщик «Генічеськ», який може здійснювати контактне тралення. Але цей спосіб тралення на сьогодні не є достатньо ефективним та практично не використовується країнами НАТО. Адже зараз у морі застосовують так звані розумні міни, які неможливо виявити під час звичайного контактного тралення. Вони спрацьовують дистанційно й тоді, коли це необхідно ворогу. Тому рішення про встановлення на катерах класу «Айленд» протимінної зброї та подальше її застосування дозволить нашому флоту повноцінно виконувати протимінну діяльність в Азово-Чорноморському регіоні.

За словами капітана 1 рангу Андрія Риженка, для ведення постійного моніторингу морської обстановки в операційних зонах відповідальності ВМС та своєчасного реагування на порушення територіальної цілісності України американська сторона допоможе нашій країні створити єдину інтегровану національну систему висвітлення морської обстановки.

Її становитимуть кілька стаціонарних та рухових радіолокаційних станцій берегового базування, безпілотні літальні апарати та літаки морської авіації для виявлення надводних і повітряних цілей та гідроакустичні станції корабельного базування для збору даних про поточну підводну обстановку, ведення протичовнового дозору та виявлення диверсійних сил противника. Буде створено й центр прийому інформації. За задумом, саме туди надходитимуть дані про всі надводні, підводні й повітряні об’єкти. Діапазон роботи має охоплювати виключно морську (економічну) зону України. В ідеалі в єдиній національній системі висвітлення морської обстановки спільно працюватимуть представники ВМС ЗС України, Державної прикордонної служби України та Міністерства інфраструктури України, які обмінюватимуться інформацією в режимі онлайн.

Паралельно із будівництвом нових корабельно-катерних платформ потрібно вирішувати питання оснащення їх новітніми зразками озброєння вітчизняного або іноземного виробництва, яке було б технічно сумісним за стандартами якості з аналогічним озброєнням кораблів країн НАТО. ВМС України потребують високоефективної морської зброї. Насамперед флоту потрібні сучасні артилерійські системи різного калібру, радіолокаційні станції, ракетна зброя дальньої дії.

— Україна повинна не тільки розвивати вітчизняне кораблебудування і виробництво власної зброї, але йти шляхом міжнародної економічної кооперації. Дуже хороший приклад спільної кооперації — сучасний турецький корвет проекту MILGEM. Ще двадцять років тому турки не мали жодного досвіду в кораблебудуванні. Спочатку вони закуповували кораблі, які вже були у використанні інших країн НАТО, — Німеччини, США, Італії та Франції. Трохи згодом налагодили й власне виробництво кораблів. Перед цим грамотно підготували спеціалістів, купили відповідні ліцензії на роботу. Тепер у них є такі кораблі, які за бойовою ефективністю не поступаються американським. Корвет MILGEM — повністю турецького виробництва, але на ньому стоїть американське та італійське озброєння. Інше устаткування — турецьке або іноземне, газотурбінні установки корабля, знову ж таки, американського виробництва. Така співпраця була б корисною і для нас, — наголошує представник Командування ВМС України.

Американський сенатор, співголова групи підтримки України в Сенаті США Роберт Портман:

Роберт Портман

«В оборонному бюджеті США на 2018 рік уперше «прописано» підтримку зміцнення Військово-Морських Сил України, які зазнали серйозних втрат внаслідок захоплення Криму РФ. Загалом Акт про виділення коштів на національну оборону США

уповноважує виділити Україні 350 млн доларів на допомогу в галузі безпеки, включаючи поставки летального й нелетального обладнання, проведення навчань і надання технічної допомоги. Зокрема Україні вперше нададуть радіолокаційні засоби протиповітряної оборони та спостереження за надводною ситуацією, військово-морські протимінні засоби, а також кораблі прибережної дії та берегової охорони».

Віталій ПАНЧИШИН

Матеріал для публікації у нашому виданні підготовлений Медіа-центром МО України (м.Чернігів)

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?