Українські інтелектуали про потребу повноцінних партій

IMG_3395В Одесі презентували «Візію України-2015» і говорили про потребу в повноцінних партіях.

Про це 21 квітня йшлося на прес-конференції «Що далі: бачення українських інтелектуалів» в одеському прес-центрі «Паритет». У ній взяли участь інтелектуали та громадські діячі Тарас Возняк, Тарас Стецьків, Тарас Плахтій та Віктор Жердицький.

«Суть революцій у тому, щоб у суспільстві відбувалися зміни, — сказав Тарас Возняк, головний редактор культурологічного часопису «Ї». — Чи відбулися вони після Майдану та року війни? Нинішня еліта не може, не хоче чи не здатна втілити візію нової країни. Інтелектуали свою роботу зробили. На часі існує гостра потреба в створенні партій нового типу, яка мобілізує активних громадян, представників середнього класу».

«У нас сформувалася модерна політична нація та сильне громадянське суспільство, – заявив Тарас Стецьків. — Але в нас немає держави. Основне завдання сьогодні – збудувати нову українську державу, яка захищатиме людей від зовнішньої агресії, гідно представлятиме країну на міжнародній арені. Якщо теперішня еліта не здатна модернізувати країну, то суспільство повинно мати власний інструмент модернізації. Таким інструментом має стати якісно нова партія».

Так, стало відомо, що сьогодні тривають консультації та обговорення доцільності створення нової партії, її можливої структури та ідеології. Нова сила стане ядром громадянського суспільства та перебуватиме під контролем громадськості. Мова йде про полілідерську структуру, лідери якої не призначаються, а висуваються в процесі спільної роботи.

Фінансист Віктор Жердицький додав: «Політичну партію має створити суспільство і постійно контролювати її діяльність. Це єдине, що може зберегти довіру до політиків та дати шанс для початку реальних системних змін в країні і реалізувати візію України-2015».

Влучний підсумок зробив соціальний технолог Тарас Плахтій: «Партії в українських реаліях схожі на асфальтовий завод – з жорсткою ієрархією, а мають бути збудовані як ІТ-корпорації. Сучасні партії мають будуватися так, щоб їхні члени співпрацювали та не могли конфліктувати. Їм слід займатися інтерактивним плануванням та виробляти інноваційний інформаційний продукт».

Ввечері учасники прес-конференції обговорили ці ж питання з активістами «Євромайдану» Одеси, представниками Самооборони та політичних партій.

Вже на цьому тижні подібні заходи пройдуть у Дніпропетровську та Черкасах, а згодом – і в інших містах України.

Сергій ВІТЕР

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?