Україно-польський діалог відтепер можливий лише в Україні

Задля безпеки науковців, українська сторона пропонує продовжувати історичний діалог на її території, де відсутні будь-які обмеження чи політичний диктат щодо оцінок минулого.

Сьогодні Український інститут національної пам’яті, співзасновник та співорганізатор Українсько-польського форуму істориків, оприлюднив заяву. В документі сказано, що прийнятий в Польщі закон “суттєво звужує простір для дискусій та діалогу”.

Відтепер такий “діалог можливий лише на території України, де відсутні обмеження чи політичний диктат щодо оцінок минулого”, — підкреслено українською стороною.

Український інститут національної пам'яті, який забезпечував функціонування Форуму з української сторони, не бачить можливостей для продовження роботи в попередньому форматі: почергово у Польщі та Україні. Відтак у відомстві закликали польських колег приїжджати в Україну:

“Ми не можемо гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території чи навіть безпеку їх перебування там. Тому звертаємося до польських колег з пропозицією, щодо продовження історичних дискусій на території України”.

“Певні, що дискусії про минуле мають залишатися прерогативою істориків, а не політиків. Адже саме зважена професійна розмова — а не гучні політичні заяви — є однією з основ для порозуміння між народами”, — підкреслили українські історики.

Нагадаємо, що ухвалені Сеймом і підписані Президентом Польщі зміни до закону про Інститут національної пам'яті — Комісію з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів чинять суттєві перешкоди діалогу українських та польських істориків. Вони, зокрема, передбачають кримінальну відповідальність за заперечення “злочинів українських націоналістів 1925—1950 рр.”

Як відомо, у 2015 році Український інститут національної пам'яті виступив з ініціативою відновлення діалогу між істориками обох країн щодо складних сторінок минулого. Для цього Польський та Український Інститут національної пам’яті створили Українсько-польський форум істориків. Відтоді провідні фахівці збиралися двічі на рік почергово в Україні та Польщі.

Повний текст заяви:

ЗАЯВА УКРАЇНСЬКОГО ІНСТИТУТУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПАМ’ЯТІ ЩОДО НЕМОЖЛИВОСТІ ПРОДОВЖЕННЯ РОБОТИ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКОГО ФОРУМУ ІСТОРИКІВ В ПОПЕРЕДНЬОМУ ФОРМАТІ У ЗВ’ЯЗКУ ІЗ ЗМІНАМИ ДО ЗАКОНУ ПРО ІНСТИТУТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПАМ’ЯТІ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА

Історичний діалог – основа  подолання наслідків минулих конфліктів між народами. Дискусії між істориками активізують нові дослідження, вони є засобом верифікації існуючих уявлень про минуле, усувають  із суспільної свідомості шкідливі міфи, стереотипи та упередження, що стоять на заваді приязних стосунків у сучасності. Тому Український інститут національної пам'яті виступив з ініціативою організації Українсько-польського форуму істориків. 

З 2015 року відбулося п‘ять засідань (двічі на рік, почергово в Україні та Польщі) за участі істориків з обох країн. Дискусії між дослідникам — завзяті та гарячі, але попри це конструктивні та корисні для розуміння минулого.

Ухвалення нового закону про Інститут національної пам'яті в Польщі, яким передбачено зокрема  кримінальну відповідальність за заперечення «злочинів українських націоналістів 1925—1950 рр.» суттєво звужує простір  для дискусій та діалогу.  

Український інститут національної пам'яті, який забезпечував функціонування української частини Форуму, не бачить можливостей для його продовження в попередньому форматі. Ми не можемо гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території чи навіть безпеку їх перебування там. Тому, слідуючи цінностям відкритого діалогу та вільного доступу до джерел, звертаємося до польських колег з пропозицією, щодо продовження історичних дискусій на території України, де відсутні будь-які обмеження чи політичний диктат щодо оцінок минулого.

Певні, що дискусії про минуле мають залишатися прерогативою істориків, а не політиків. Адже саме зважена професійна розмова — а не гучні політичні заяви — є однією з основ для порозуміння між народами.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?