Українка вийшла заміж за сирійця. Чи може він отримати статус біженця

Вітаю Вас! Моя дочка з чоловіком проживали у Сирії та восени змушені були переїхати до України. Скажіть будь-ласка, чи може мій зять отримати статус біженця?

Зинаїда Кривенко, смт Ріпки Чернігівської області.

Юридичну консультацію надає Міністр юстиції України Павло Петренко.

Павло Петренко
Павло Петренко

У зв’язку з останніми подіями у світі питання отримання особою статусу біженця в Україні знову стало актуальним. Відповідно до Закону «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» біженцем визнається особа, яка не є громадянином нашої країни і через можливість стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства, належності до певної соціальної групи або ж політичних переконань перебуває за межами рідної країни.

Для отримання статусу біженця потрібно звернутися до найближчого територіального органу Державної міграційної служби із відповідною заявою. Необхідно зазначити, що особа, якій виповнилося 18 років, подає заяву про визнання біженцем, в якій викладає основні відомості про себе та обставини, що змусили її залишити країну походження.

До заяви про визнання біженцем додаються:

* документи, що посвідчують особу заявника;

* документи та матеріали, що можуть бути доказом наявності умов для визнання біженцем;

* 4 фотокартки заявника та членів його сім'ї, які не досягли вісімнадцятирічного віку, відомості про яких внесено до заяви.

Якщо документи, що посвідчують його особу відсутні, або такі документи є фальшивими, така особа має повідомити про цю обставину в заяві про визнання біженцем, а також викласти причини виникнення зазначених обставин.

Орган міграційної служби, який прийняв до розгляду заяву про визнання біженцем видає заявникові довідку про звернення за захистом в Україні та реєструє заявника.

Протягом 15 робочих днів з дня реєстрації заяви міграційна служба проводить співбесіду із заявником, розглядає відомості, наведені в заяві, та інші документи, за необхідності вимагає додаткові відомості та приймає рішення про оформлення документів.

У разі прийняття позитивного рішення ДМС продовжує строк дії довідки про звернення за захистом в Україні.

Рішення про відмову в оформленні документів біженцем приймаються:

* за заявами, які є очевидно необґрунтованими;

* якщо заяви носять характер зловживання: якщо заявник з метою визнання його біженцем видає себе за іншу особу;

* за заявами, поданими особами, яким було відмовлено у визнанні біженцем у зв'язку з відсутністю підстав, передбачених для визнання біженцем.

Розгляд заяви про визнання біженцем здійснюється Державною міграційною службою впродовж 2 місяців з дня прийняття рішення про оформлення документів. Потім протягом 15 робочих днів з дня прийняття рішення про визнання має бути оформлене та видане посвідчення біженця строком на 5 років.

Особа, яку визнано біженцем користується тими самими правами і свободами, а також має такі самі обов'язки, як і громадяни України.

У разі якщо Державна міграційна служба прийняла рішення про відмову у визнанні біженцем, особі надсилається або видається письмове повідомлення з викладенням причин відмови і роз'ясненням порядку оскарження такого рішення.

Більш детальні роз’яснення та адвокатську допомогу під час супроводження справи можна отримати в одному з наших центрів чи бюро правової допомоги. Дізнатися, де розташований найближчий пункт допомоги можна на сайті Мін’юсту або за телефоном гарячої лінії 0 (800) 213-103.

ВИКОРИСТОВУВАТИ ЮРИДИЧНО-КОНСУЛЬТАЦІЙНІ МАТЕРІАЛИ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ АБО МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?