Українець створив сорти буряків, що конкурували із закордонними

4 квітня 1868 р. в селі Крерові (Польща) народився Лев (Леон) Людвигович Семполовський, видатний селекціонер цукрових буряків.

Закінчив Познанську гімназію, навчався в університетах Бреслау, Ростока та Берліна. Працював на цукрових заводах Німеччини, Італії.

В 1898-му приїхав в Україну, дізнавшись про вакансію на Уладівському цукровому заводі на Вінниччині. Очолював Уладово-Люлинецьку дослідно-селекційну станцію. Працював тут все своє життя.

Основоположник вітчизняної селекції цукрових буряків, одним із перших став запроваджувати гібридизацію. Створені ним сорти успішно конкурували з закордонними, завдяки чому вітчизняна цукрова промисловість позбулася залежності від іноземних насіннєвих фірм.

За часів нацистської окупації, ризикуючи життям, врятував селекційний матеріал від вивезення до Німеччини. Як розповідає співробітниця станції Марія Бобраницька:

«Селекціонер з допомогою своїх колег та працівників станції всі мішки з цінним насінням під виглядом браку спустили у машинне відділення елеватора, а браковане запакували і відправили в Німеччину».

Лев Семполовський знав сім мов, відзначався енциклопедичними знаннями. Його характеризували як принципову, вимогливу і водночас надзвичайно скромну людину. Не мав сім’ї та якихось інших захоплень, тож повністю присвятив себе улюбленій справі. Всього вивів і впровадив 76 високопродуктивних сортів цукрових буряків.

Помер 10 жовтня 1960-го, похований у сквері на території станції.

Сергій ГОРОБЕЦЬ,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

На фото wikimapia.org: Бронзовий бюст Льва Семполовського перед будівлею Уладово-Люлинецької дослідно-селекційної станції.

У статті використані джерела:

Л.Б. Борисенко. Життєвий і творчий шлях Л.Л. Семполовського – видатного селекціонера цукрових буряків.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?