Учасники бойових дій висунули справедливі вимоги перевізникам

Сьогодні учасники бойових дій, які захищали суверенітет України від кремлівсько-російських загарбників, навідалися до керівництва Чернігівського центрального автовокзалу, аби висунути свої вимоги щодо грубих порушень керівництвом цієї установи норм діючого законодавства.

— Перевізники плювати хотіли на Закон і на Честь захисників. Життя їх нічому не вчить, — заявив один з ініціаторів заходу.

Три місяці тому ГО «Січ-14» разом із ветеранами порушили вимоги щодо пільгового перевезення пільговиків на рівні Чернігівської обласної держадміністрації. Тоді перевізники пообіцяли, що возитимуть учасників бойових дій, згідно вимог чинного законодавства, безкоштовно.

Але такі обіцянки були лише на словах, бо історія повторилась. Нашим ветеранам сьогодні відмовляють у пільговому проїзді.

Заступник директора Центрального автовокзалу письмово пояснив, що обмеження в перевезенні пільговиків, це, мовляв, вимоги перевізників. Отакої! Вимоги транспортників керівництво автовокзалу ставить вище Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (зокрема, ч. 4 статті 14), Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (п. 7 ч. 1 статті 12).

Але ж, окрім вищенаведених правових актів, є ще й «галузеві» закони, які безпосередньо стосуються дільності фірм та організацій, що займаються перевезенням пасажирів. Приміром, Стаття 12 Закону України «Про транспорт» навіть не пропонує, а ЗОБОВ`ЯЗУЄ  транспортні підприємства забезпечувати права на пільги громадян щодо користування транспортом.
Відповідно до статті 37 Закону України «Про автомобільний транспорт» пільгові перевезення пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, забезпечують автомобільні перевізники, що здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування.

Відповідно до п. 10 статті 145 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 №176, перевізник зобов’язаний здійснювати перевезення пасажирів з квитками і пасажирів, яким, згідно з законодавством, надано пільги щодо плати за проїзд.

А тому цілком справедливо С14 та Спілка ветеранів війни з росією висувають свої вимоги і вже апелюють навіть не до владних інституцій, бо, схоже, на них вже немає надії, а безпосередньо до тих, хто займається такою діяльністю та водночас грубо порушують існуючі українські закони.  

Протестанти висунули керівництву автовокзалів і перевізникам області свої ультимативні вимоги:  вирішити це питання позитивно, аби не ускладнювати й не без того складну ситуацію в суспільстві. І аби більше не принижувати захисників України, зазначили термін виконання цих вимог (тобто, все по-військовому): 17 листопада, в суботу, чекають рішення від відповідних структур.

Нагадаємо, що враховуючи зазначені вище закони та підзаконний акт, учасники бойових дій, БЕЗ ОБМЕЖЕННЯ ЧИСЕЛЬНОСТІ ПІЛЬГОВОЇ КАТЕГОРІЇ, мають право на безплатний проїзд:

  • усіма видами міського пасажирського транспорту;
  • автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості;
  • залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?