У Трампа є альтернатива існуючій угоді з Іраном

Можливий вихід США із семисторонньої угоди по ядерних програмах Ірану прогнозований з точки зору виборчої риторики президента Трампа. Проте ініціювання нової програми, зміна політики на Близькому сході, а також активізація діалогу між США, Францією та Німеччиною може свідчити про більш широкі домовленості про перерозподіл впливу у світі.

Таку думку висловив український політик, екс-віце-прем’єр-міністр Роман Безсмертний.

«Ця заява мотивована внутрішньою ситуацію у США і підготовкою до виборів в Сенат, Конгрес і регіональних виборів. Прихильники Трампа, республіканці, набирають оберти в цьому відношенні і риторика, яка була під час та після виборів Трампа, зберігається», — сказав він.

На його думку, такий крок американського президента також впливає на безпекову, фінансову та економічну складову у світі. «По сут,і це кардинально змінює ту модель, яка складалася на Близькому Сході в стосунках Ізраїлю з арабським світом, Росії та США, Ірану, Сирії, Туреччини до обрання президента Трампа. Ці речі продиктовані і тим, що мілітаристська частина оточення Трампа набирає курс на розвиток військово-промислового комплексу США», — зауважив політик.

Безсмертний говорить, що в цьому контексті йдеться також і про появу нової енергетичної моделі у світі, яка пов’язана із видобутком нафти-сирцю, сланцевого газу та європейським нафтовим ринком, «де США намагаються перехопити ініціативу».

«Мова йде про зовсім іншу безпекову, економічну, насамперед енергетичну модель, яка пропонується Штатами. Принцип простий: кожен має розраховувати на власні сили і шукати союзника, пропонуючи свою роль в безпекових, економічних та особливо енергетичних складових», — сказав він.

Водночас, політик звернув увагу на те, що ці заяви відбулися після зустрічі президента Трампа з президентом Франції та окремо з канцлером Німеччини. «На лекції в одному з університетів США Макрон сказав фразу: «Якщо й виходити з якоїсь угоди, то це треба робити тільки тоді, коли підготовлена інша угода на заміну». Те, що ми побачили впродовж останніх днів, є реалізація моделі, яку, очевидно, обговорювали Макрон і Трамп», — вважає він.

Безсмертний переконаний, що сьогодні в Європі на передові позиції виходить Париж.

«Україні дуже важливо зберігати стосунки з Францією, але при цьому розуміти, що як навколо Макрона, так і навколо Меркель зберігається досить сильне потужне проросійське лобі. Невипадково Німеччина не змогла нічого запропонувати альтернативі «Північного потоку – 2» і його реалізація розпочата. Під час розмов Макрона і Меркель з Путіним відбудуться чергові домовленості, які можуть певним чином дисонувати з необхідною підтримкою України та її ролі в безпековому факторі в ЄС і в центральноєвропейському регіоні. Тому Україні необхідно зближуватися в позиції із США і бути ініціативними у стосунках з Парижем та Берліном», — підкреслив він.

Спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?