У столиці України виступили чернігівські артисти

Капела бандуристів ім. Остапа Вересая та балетна група Чернігівського Академічного народного хору Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації, 15 серпня 2018 року у Києві взяли участь у Всеукраїнському експо-проекті «Мистецькі жнива-2018», що стартував 10 серпня в Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім». Програмні заходи триватимуть до Дня Незалежності України.

Метою проекту є популяризація унікальних традицій і культурного надбання України, репрезентація її економічного, туристичного та мистецького потенціалу. Планується, що крім представників Чернігівщини, у «Мистецьких жнивах-2018» візьмуть також участь митці Дніпропетровської, Житомирської, Сумської, Полтавської, Харківської, Львівської, Закарпатської та Рівненської областей.

Як розповіли керівники Капели бандуристів ім. О.Вересая заслужена артистка України Раїса Борщ та заслужений працівник культури України Микола Борщ, представлений на «Мистецьких жнивах — 2018» репертуар майже увесь побудований на фольклорі і мелодиці Чернігівщини. В основу першої частини концерту увійшла поема-кантата Григорія Верьовки «Тополя» за однойменним твором Тараса Шевченка. Але колектив капели не оминув увагою і мистецький спадок інших своїх славетних земляків — Михайла Коцюбинського, Леоніда Глібова, Олександра Довженка та Павла Тичини. Музичні композиції, створені на основі або за мотивами творів цих українських класиків, були із захопленням зустрінуті відвідувачами «Українського дому».

Друга частина концертного дійства, в основному, складалася із авторських творів та сучасних аранжувань заслуженої артистки України, диригента Раїса Борщ. Прозвучали твори: Ярослава Барнича «О, соловію», Консуело Веласкес Торрес «Besame mucho», мелодія Романа Савицького «Гуцулка Ксеня», авторський твір самої пані Раїси «Батьків моїх земля» та інші композиції.

Варто зазначити, що в рамках «Мистецьких жнив-2018» нещодавно розпочав роботу і «Музей української народної пісні». Як розповіла керівник цього проекту Руслана Лоцман, в експозиції музею будуть представлені музичні експонати з усіх регіонів України. Їх планується збирати, зокрема, і з допомогою відомих українських артистів — Ніни Матвієнко, Олега Скрипки, Ілларії, ансамблю пісні і танцю Збройних сил України і, звичайно ж, свою лепту у цю справу внесе і Капела бандуристів ім. Остапа Вересая Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Слід наголосити, що крім виступів артистів, в рамках проекту «Мистецькі жнива-2018» влаштовуються також виставки зразків декоративно-прикладного мистецтва. Чернігівщину в “Українському домі” представляв обласний Осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України на чолі із заслуженим працівником культури України Володимиром Морозом.

Олександр Соломаха

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?