У школах Чернігова запровадять Єдину систему відкритих бюджетів шкіл

У Чернігові 14 червня 2018 року відбулась відкрита презентація Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл у приміщенні Деснянської районної ради міста Чернігова. Можливості цієї системи було презентовано керівникам шкіл та садочків.

На виконання вимог ЗУ «Про освіту», «Про доступ до публічної інформації» та з метою забезпечення відкритості та доступності інформації про надходження та використання бюджетних коштів, зменшення корупційних ризиків при їх використанні у навчальних закладах, за сприянням та підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні відбувається впровадження Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл у загальноосвітні заклади міста. Дана система передбачає більшу прозорість у роботі з фінансами у закладах освіти (бюджетні кошти, інші надходження).

Дуже приємно, що знайшли час відвідати захід директори та представники з 14-ти закладів освіти міста Чернігова. Серед них: ліцей №15, колегіум №11, школа №3, 5, 6, 12, 13, 20, 27, 36, гімназія №31, а також ДНЗ №43, №59 та №72. Це говорить про відкритість навчальних закладів та їх представників, бажання удосконалюватись та йти в ногу з прогресом.

Всі учасники заходу зацікавились Системою відкритих бюджетів, а деякі вже навіть готові її вже впроваджувати у себе в навчальних закладах. Надалі ми з кожним будемо співпрацювати і допомагати ставати краще.

Єдина система відкритих бюджетів шкіл – це онлайн платформа, яка дозволяє в розрізі окремого закладу освіти бачити всю фінансову інформацію: скільки коштів і на що виділяється із бюджету, яку благодійну допомогу надає місцева громада/батьки.

Через Систему можна:

* У зручному візуальному способі побачити скільки коштів виділяє держава;

* На що ці кошти витрачаються;

* Завантажувати скан-копії документів по усім витратам;

* Бачити контрагентів – постачальників товарів, послуг – в розрізі школи, міста, області;

* Планувати та показувати поточні потреби закладів освіти;

* Збирати кошти на потреби онлайн, зараховуючи кошти одразу на спец. рахунки у Держказначействі;

* Додатково залучати кошти у заклади освіти, створювати проекти, та збираючи на них кошти онлайн по принципу краудфандингу;

* Показувати річні кошториси закладів освіти, а також окремі запити на (до)фінансування потреб з бюджету;

* Батькам – приймати участь в обговоренні потреб/витрат закладів освіти, виставляти пріоритети через голосування;

* Більш того, вся інформація передається по API, у форматі JSON, тим самим даючи змогу закладам освіти міста виконувати норми ЗУ «Про доступ до публічної інформації», зокрема статті 10 («надання публічної інформації у формі відкритих даних»).

Система розроблялась на основі фокус-груп та консультацій з батьками, директорами шкіл та управліннями освіти. Починаючи з 2017 року, система діє у закладах освіти Херсона, та з 2018 року централізовано впроваджуватиметься у школи Чернігова, Вінниці, Дніпра, Чернівців, Хмельницького, Житомиру, Червонограду, Маріуполю, Нікополю за сприянням та підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні.

Запрошуємо директорів/адміністрацію шкіл та дошкільних закладів міста до взаємної співпраці у напрямку побудови ефективної моделі прозорого отримання, використання та обліку бюджетного фінансування для потреб комунальних закладів освіти міста.

За будь-якими питаннями звертайтесь за контактами до Громадської організації «Агенція міських ініціатив»: goami.info@gmail.com, (097) 606-70-96

В контексті

Антикорупційна ініціатива Європейського Союзу в Україні – це найбільша програма підтримки з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Її діяльність складається з 3 компонентів:

* Зміцнення функціонального та нормотворчого потенціалу державних органів у сфері запобігання і боротьби з корупцією (НАБУ, НАЗК, САП, АРМА, ДСФМ, АС)

* Посилення парламентського нагляду за процесом реформування і зміцнення спроможності з ретельного аналізу та вдосконалення стратегічної нормативно-правової бази.

* Посилення спроможності органів місцевого самоврядування, організацій громадянського суспільства та ЗМІ у залученні до процесу боротьби з корупцією.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?