У реальності цей парк вийде не гіршим, ніж на малюнку

Максим Микитась: «У реальності парк на Самоквасова вийде не гіршим, ніж на малюнку»

Максим Микитась

Шерстянка давно зажила слави наймаргінальнішого району Чернігова: тут мало хто з чернігівців хоче купувати житло, тут мало молоді й чимало пенсіонерів. Такими є найпоширеніші стереотипи стосовно цього району. І це повна нісенітниця! Бодай тому, що тут живе чимало народу, і молоді подекуди більше, ніж в інших районах. Єдине, із чим тут і справді напруженість, так це з комфортом. Чи то пак, із відповідною інфраструктурою. На Шерстянці дуже бракує паркової зони, спортмайданчика, місця для прогулянок і відпочинку, якісних доріг. Саме тому місцеві жителі вирішили звернутися до народного депутата Максима Микитася, щоб той їм допоміг із реалізацією давньої мрії — побудувати міні-стадіон, а поруч — дитячий майданчик. І щоб усе було, як годиться — якісне покриття, високі паркани, які б уберегли сусідські шибки від випадкового гола, освітлення, клумби, лавочки. Максим Микитась каже: усе так і буде.

Микита Новик

Нардеп особисто приїхав у цей мікрорайон, щоб презентувати новий проект. Як доказ своїх слів він показав чернігівцям і візуальне втілення майбутнього проекту. Дуже швидко біля щита із зображенням спортмайданчика зібрався натовп. Усі висловлювали різні думки, проте сходилися в одному: район має розвиватися. Тим більше, що дітям і справді ніде грати в рухливі ігри, гуляти. Восьмикласник Микита Новик розповідає: «У нас тут є тільки одне місце, де це можна робити, — біля клубу. І то там майданчик у жахливому стані, практично потрощений. У футбол ми граємо біля магазину «Квартал», там є поле, яке ми звемо «сіткою». Є щебінь замість покриття і така стінка, схожа на ворота. А ще на ньому є ворота, реальні. Але без перекладини».

Бажання пограти в футбол подекуди для дітей створює небезпеку, бо для цього їм доводиться відходити далеко від своїх дворів. Батьки хвилюються. Тому проект, анонсований Максимом Микитасем, тутешній малечі припав до душі. Гарно і поруч. Кажуть, дуже хочуть такий майданчик. Головне, щоб було велике поле й хороше покриття. Тим більше, що на Шерстянці є багато хлопців, які не на словах, а на ділі вболівають за футбол: 20 осіб точно набереться, каже Микита. Сам він, попри юний вік, уже досвідчений спортсмен, брав участь у міських змаганнях з аматорського футболу «Шкіряний м’яч». Антоніна Коваленко, вихователька дитячого садка, просить: «Нам тут дуже потрібен сквер, щоб були гірки, гойдалки, щоб усе було. У нас ростуть прекрасні діти. У мене самої є онуки. Тому зробіть, будь ласка!»

Карина Кудріна та Андрій Мартиненко

Семикласниця Карина Кудріна і п’ятикласник Андрій Мартиненко, перебиваючи одне одного, кажуть: хочуть, щоб було зручне поле з сіткою, яке відповідає саме дитячим потребам. Бо великі спортмайданчики для них не годяться, легко розбити коліна під час гольового моменту.

«Нам би дуже згодилося нове футбольне поле, ми любимо грати в футбол. Інколи за день разів 5 граємо. Поки немає зручного поля, то з друзями граємо тут поруч — на майданчику. Там немає стандартного поля, деякі турніки зламані, у деяких гойдалках повипадали дощечки», — жаліються діти.

Сергій Фень

Що ж урешті-решт з’явиться на Шерстянці? Проектанти кажуть: ідея, документація — усе готове і чекає на будівельників. У планах — зробити не просто міні-стадіон, а ще й дитячий майданчик.

Архітектор Сергій Фень пояснює: «Тут буде спортивний майданчик розміром 22 на 16 метрів зі штучною травою у вигляді килима. Цей «килим» засипається піском, а потім гумовою крихтою. По периметру цього майданчика встановлюється огородження висотою 3 і 4 метри. Також, щоб дітям було зручно грати в темний час доби, ми цей майданчик освітлюємо. Встановлюються 6 ліхтарів з економними лампами. Що стосується дитячого обладнання, то це гірка і карусель».

Проект розрахований на кілька вікових груп — для спортсменів середнього шкільного віку, а дитмайданчик — для дошкільнят. До роботи з облаштування проекту приступають уже цієї осені. Усі необхідні погодження затверджені разом з експертизою.

Антоніна Коваленко

За словами Максима Микитася, перші кроки з благоустрою території вже зроблені. Проектом передбачається також зробити ремонт і в будинках на вул. Самоквасова, дотичних до майбутнього спортмайданчика. Тож міждворові проїзди і входи до під’їздів готові. Також прокладена доріжка крізь ділянку між будинками. Тому людям не доведеться більше долати цей шлях, місячи ногами багнюку. Матусі з дитячими колясками оцінили зручність, бо котити візочок рівною поверхнею куди легше, ніж горбистою і звивистою стежкою.

Максим Микитась спілкується з чернігівцями, емоційно жестикулюючи:

«Ми вже приступаємо до будівельних робіт. Як бачите, доріжки є, вхід до під’їздів навіть бруківкою викладений. Вийшло дуже естетично. Я даю слово — у реальності проект паркової зони на Самоквасова вийде не гіршим, ніж на малюнку. Я дуже хвилююся за результат».

Останні правки та зауваження до проекту місцеві жителі вносили під час зустрічі з народним депутатом, яка відбулася в місцевому Палаці культури художньої творчості.

Віктор Михайленко,

спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?