У Плисківській ОТГ збрехали про виконання рішення суду

Продовження теми. Як і обіцяли, одразу після публікації статті* про свавілля з боку керівництва та депутатського корпусу Плисківської ОТГ, а саме – відмову в наданні дозволу на розробку проектів землеустрою родині фермерів із Сиволожа – ми направили запити в прокуратуру. Те, що нам повідомили в прокуратурі області, не зовсім співпадає з відписками Плисківської сільської ради.
У Плисках кажуть так…

Голова Плисківської сільської ради Марина Вірко так і не прокоментувала озвучені підозри про махінації з землями запасу на території увіреної їй громади. Мова йшла про те, що землі запасу, які мають цінність, перебувають в оренді в агрохолдингів, а людям пропонують реалізувати своє право на 2 гектари в місцях заболочення та вимочках, які, знову ж таки, віддають в оренду холдингам.

Втім, офіційна відповідь і реакція на матеріал з боку Плисківської ОТГ все ж надійшла. Цитуємо її дослівно: «Щодо інформації про невиконання рішення суду по Фокіну Г.О., повідомляємо, що рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду від 24.06.2019 року по справі №620/1158/19, де позивачем є Фокін Г.О., зобов`язано Плисківську сільську раду ПОВТОРНО РОЗГЛЯНУТИ ЗАЯВУ від 05.02.2019 про надання дозволу на розробку проекту землеустрою, а не надати дозвіл. Заява громадянина Фокіна Г.О. ПОВТОРНО розглянута та прийнято рішення № 633-24/VII від 26 липня 2019 року, тим самим, відповідно, рішення Чернігівського окружного суду від 24.06.2019 року по справі № 620/1158/19 Плисківською сільською радою виконано в повному обсязі».

…а насправді все не так

Рішення, на яке посилається керівництво ОТГ, на сайті громади знайти не вдалося. Однак, як з’ясувалося, ідеться про повторну відмову фермеру у розробці проекту землеустрою. Цитуємо її дослівно: «Відмовити гр. Фокіну Григорію Олексійовичу у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, орієнтовною площею 2 га для ведення особистого селянського господарства».

А ось що говориться у рішенні Чернігівського окружного адміністративного суду: «Зобов’язати Плисківську сільську раду Борзнянського району Чернігівської області повторно переглянути заяви заявників… Визнати протиправним та скасувати рішення Плисківської сільської ради від 12 лютого 2019 року «Про відмову у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок на території Плисківської сільської ради».

Тобто суд чітко наголосив на словах «Зобов’язати» і «Визнати протиправним», відтак відписки Плисківської ОТГ про виконання рішення суду є не більш ніж маніпуляцією. Це підтверджує і відповідь на наш запит в прокуратуру Чернігівської області. Там чорним по білому написано: «З урахуванням наведеного повідомляємо, що СВ Борзнянського ВП Бахмацького ВП ГУНП в Чернігівській області розслідується кримінальне провадження № 12019270090000378 від 09.08.2019 року за фактом невиконання рішення суду службовими особами Плисківської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 статті 382 КК України».

Належить з’ясувати, чому й досі немає підозрюваних

Відтак держава в особі прокуратури чітко заявляє про те, що посадовці Плисківської ОТГ не виконують рішення суду, а за це передбачена конкретна відповідальність – штраф від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк до трьох років.

Однак, як виявилося, розслідування застрягло на місці. Слідчі і досі не оголосили підозри жодній посадовій особі місцевого самоврядування. З яких причин слідство понад три місяці стоїть на місці – ще належить з’ясувати. Відповідний запит буде скеровано на адресу керівника ГУНП в Чернігівській області Едуарда Альохіна. Редакція уважно слідкуватиме за ходом розслідування кримінального провадження та відновленням справедливості.

Віталій Назаренко

Схожа публікація:

Господарям землі немає… на Чернігівщині

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?