У лісах Ніжинщини шукали шкідників 

В Ніжинському лісовому господарстві завершили обстеження лісових насаджень на предмет ураження шкідниками. За словами спеціалістів держпідприємства, лісопатологічні обстеження є плановим і призначені для підтримки належного санітарного стану в лісах підприємства. За результатами обстежень, лісівники планують і проводять санітарно-оздоровчі заходи. 

Упродовж останніх років на території Чернігівщини спостерігаються зміни клімату, які призводять до ослаблення деревостанів. Як результат – відбувається заселення шкідниками та всихання дерев. Найбільшу тривогу у лісівників викликає вершинний короїд – жук, який буквально за місяць паразитування призводить до всихання дерева. Тож постійний нагляд за станом лісових насаджень є запорукою своєчасного виявлення недуги та локалізації подальшого поширення захворювання.

«Найбільш ефективним способом боротьби із цим небезпечним шкідником є видалення нежиттєздатних та всихаючи дерев, — пояснює головний лісничий ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Костирко. – Важливо вчасно виявляти шкідників, проводити карантинні заходи аби хвороби не розповсюджувалися далі».

З цією метою лісове господарство щокварталу відвідує лісопатолог.

Цього разу лісівники провели спільне із науковцями дослідження лісу.

За словами інженера з охорони та захисту лісу ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимира Яковенка, дослідження лісових масивів проводили державний фіто санітарний інспектор Олексій Прокопенко та старший викладач кафедри біології Ніжинського державного університету Олександр Вобленко.

«Разом із науковцями ми ставили ловчі пастки на предмет наявності стовбурових шкідників в урочищі «Лісові хутори» Вертіївського лісництва, — коментує інженер з охорони та захисту лісу Оксана Поліщук. – Потреба таких заходів полягає у визначенні кількості шкідників на певній площі».

За словами лісових охоронців, спільно із науковцями вони обстежили ліс на площі 864 гектари.

Результат обстеження задовольнив лісівників, адже карантинних шкідників не виявили.

«Вивили лишень соснового вусача, який не є карантинним видом і не складає особливої небезпеки для дерев», — пояснює Володимир Костирко.

В цьому році це вже третє подібне обстеження лісу. Попереднє планове дослідження на предмет санітарних заходів проводили спеціалісти державного лісозахисного підприємства «Київлісозахист».

«Спеціалісти «Київлісозахисту» обстежили близько 600 гектарів лісу. Було складено відповідні акти, згідно з якими підприємство проводить санітарно-оздоровчі заходи», — зауважив головний лісничий ДП «Ніжинське лісове господарство».

Віталій НАЗАРЕНКО

Фото Володимира Яковенка

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?