У Криму окупанти намагаються розколоти кримськотатарський народ

Намагання обрати Курултай в окупованому Криму є спробою російської влади розколоти кримськотатарський народ.

Про це у Львові заявив політик, віце-прем’єр-міністр (2005)  Роман Безсмертний.

«Намагання Росії де шантажем, де підкупом зібрати Курултай – це спроба розколоти кримськотатарський народ. Це черговий крок, який робить Кремль, реалізуючи політику знищення кримськотатарського народу», — сказав він.

Безсмертний наголосив, що у кримських татар є Курултай та Меджліс, який визнаний світовою спільнотою.

«На питання Криму була отримана відповідь, коли представнику кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву в Держдепі США вручили Декларацію по Криму. Зважаючи на це, в перспективі Крим має всі шанси стати кримськотатарською автономною республікою. США – це не український уряд. Вони один раз приймають рішення, беруть зобов’язання і діють», — зауважив він. 

Крім того, політик вважає, що на території материкової України давно мали б бути сформовані інститути кримської влади всіх рівнів. За його словами, в той момент, коли Крим повернеться в Україну, зразу треба буде комусь взяти ситуацію під контроль, тому всі органи мають працювати вже зараз.

«Влада повинна носити безперервний характер. Починаючи від представницьких органів кримськотатарського народу до парламентських установ, виконавчої та місцевої влади все це повинно працювати. Ці рішення треба якнайшвидше приймати. За роки анексії відбулося атрофування владної системи півострова. Ці речі недопустимі. Згадайте уряд де Голля в екзилі. А якби його не було? Закінчується війна – і що далі?.. Людей треба готувати до таких речей», — зазначив він.

Нагадаємо, що лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що в окупованому Криму обраний Курултай буде нелегітимним. За його словами, повноваження делегатів Курултаю, яких обрали до окупації в 2013 році на п’ять років, закінчуються у листопаді. Тому 12 листопада у Києві відбудеться легітимний Курултай, на який прибудуть делегати з окупованих територій. 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?