У Крутах відбувся міжнародний науковий тиждень

На дослідній станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН, що в Крутах на Чернігівщині, відбувся VI науковий форум «Науковий тиждень у Крутах – 2021».

В роботі трьох конференцій взяли участь науковці із України, Казахстану, Азербайджану, Узбекистану, Росії, Білорусі, Молдови, Румунії, Таджикистану. Науковий захід тривав впродовж чотирьох днів і охопив різну тематику.

Цьогоріч у рамках форуму проведено три міжнародні науково-практичні конференції: сьома за ліком «Овочівництво і баштанництво: історичні аспекти, сучасний стан, проблеми і перспективи розвитку», яка відбулася 9-10 березня, п’ята — ювілейна — «Основні, малопоширені і нетрадиційні види рослин – від вивчення до освоєння (сільськогосподарські і біологічні науки)» — 11 березня та третя — «Аграрна наука і освіта: історичний екскурс, сучасна парадигма, стратегія розвитку» (12 березня).

Як повідомив модератор заходу Олександр Позняк, вибір проблематики, винесений у назвах конференцій, не випадковий, адже на дослідній станції «Маяк» проводять комплексні дослідження не тільки з основними овочевими культурами, а й з рідкісними, нетрадиційними для вітчизняного виробника та споживача (зеленними, пряно-смаковими, пряно-ароматичними і делікатесними) видами рослин. А враховуючи кількість фахівців, бажаючих поділитися своїми напрацюваннями у царинах сільськогосподарських і біологічних наук, аграрної освіти та у практичній діяльності, видовий склад рослин, які згадуються у представлених доповідях, надзвичайно різноманітний.

На першу конференцію свої доповіді з актуальних питань галузей овочівництва і баштанництва подали 177 учасників з 36 установ і організацій.

Акцент у роботі заходу оргкомітет зробив на аналіз і дослідження тем:

селекційні технології та інноваційні розробки в селекції овочевих, баштанних і малопоширених культур;

пріоритетні напрями технологічного забезпечення галузі: зонально адаптовані технології виробництва овочевої продукції і насіння, технології отримання екологічно безпечної овочевої продукції для систем «органічного землеробства», нові технології зберігання і переробки овочів;

сортові ресурси, сортознавство, методологічні аспекти сортовипробування овочевих рослин; управління інноваційним процесом в Україні: проблеми комерціалізації науково-технічних розробок в агропромисловому комплексі;

історичні аспекти галузі овочівництва.

Основними напрямами роботи конференції «Основні, малопоширені і нетрадиційні види рослин – від вивчення до освоєння» є: сортові ресурси, сортознавство, сортовипробування, інноваційні розробки в селекції основних, малопоширених і нетрадиційних видів рослин різноманітного напряму використання.

Науковці обговорили й основні і нетрадиційні види рослин у наукових дослідженнях пріоритетні напрями технологічного забезпечення галузі рослинництва.

Прозвучали й доповіді про рослинні біоресурси та перспективи їх використання в озелененні; теоретичні і прикладні аспекти інтродукції рослин і зеленого будівництва; інноваційні стратегії розвитку лісового та паркового господарства; охорона, збереження та збагачення біологічного різноманіття лісових, урбанізованих та агроландшафтів; сучасні методи вирощування та відтворення лісів; інноваційні рішення у збереженні біоресурсів та навколишнього середовища; вивчення, збереження та використання генофонду рослин; шляхи розширення видового складу культивованих видів для збагачення асортименту продуктів харчування рослинного походження; рослинні біоресурси як сировина для отримання ліків, парфумерних засобів та спеціальних харчових добавок; біопалива: використання рослинної сировини як відновлюваних джерел енергії.

У роботі цієї конференції взяли участь представники 48 установ і організацій – загалом 218 учасників.

На конференції 12 березня розглядалися основні напрями вирішення проблем і досягнення вчених у різних галузях аграрної науки; а також акцентовано увагу на викликах аграрної освіти в умовах сьогодення, її становленні та розвитку; стратегічних напрямах і перспективах функціонування аграрної науки і освіти на перспективу; історичних аспектах та інноваційно-інвестиційному розвитку науки і освіти в Україні і світі. У роботі конференції взяли участь 37 учасників із 20 установ та організацій.

Отож, у ці березневі дні Крути вкотре стали віртуальним місцем зустрічі науковців і практиків. Свої доповіді і повідомлення надсилали не тільки наші вже добре знайомі колеги, а й ті, хто вперше відкрив для себе невеличке село у далекій Україні – вчені з 9 країн близького і далекого зарубіжжя.

Завдяки нашим науковцям Крути стали майданчиком для міжнародних наукових зустрічей.

Святослав Жолудь

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?