У Казахстані відзначили ювілей філософа аль-Фарабі

Нещодавно в стінах національного університету імені аль-Фарабі (Казахстан) ми святкували 1150-річчя Великого вчителя, просвітителя, мислителя Абу Насра аль-Фарабі, в масштабі міжнародного рівня, який зібрав гостей з понад 40 країн світу.

В рамках проведення ювілею взяли участь відомі вчені-фарабієведи з університетів ближнього і далекого зарубіжжя. В основу даного заходу лягли глибоке вчення і духовна спадщина великого філософа, його неоціненний внесок у розвиток сучасної науки, адже початок всієї нашої науки, в цілому, це і є погляди наших мислителів і просвітителів.

Абу Наср аль-Фарабі був родом з Отрара. У той час місто Отрар було одним з великих міст Азії, що з'єднувало Азію і Європу за допомогою Великого Шовкового Шляху і, звичайно ж, був торговим і культурним центром, де існувала і продовжувала розвиватися наука.

Основу наукових знань Абу Наср аль-Фарабі отримав в Отрарі, де він мав величезну можливість ознайомиться з філософськими та науковими творами багатющою на ті часи бібліотеки, яка зберігала в собі достаток прекрасних наукових робіт, відомих на той момент мислителів. Потім він продовжив своє навчання в Бухарі, Самарканді, Багдаді і на схилі свого життя, він жив в Дамаску, невпинно працюючи, все більше розвиваючи науку.

Видатний мислитель мав можливість познайомитися в оригіналах з творами Аристотеля, Платона та інших давньогрецьких філософів. Його праці мали великий вплив на європейську науку, стали з`єднувальним містком для ознайомлення і зближення культур і філософій Азії та Європи.

Протягом свого навчання Абу Наср аль-Фарабі охоплював самі різні галузі знань, вніс величезний внесок в розвиток таких наук, як: філософія, логіка, риторика, астрономія і т.д. Найбільш широко відомі трактати «Перлини премудрості», «Трактат про погляди мешканців доброчесного міста», «Філософські трактати», «Велика книга про музику», які були високо оцінені мислителями і філософами Середньовічної Європи.

Абу Наср аль-Фарабі був дуже відомий серед європейських мислителів, тому праці його були переведені на латину та іврит, а в Парижі був опублікований переклад на французьку мову «Великої книги про музику». Трактати його заслужили похвалу і високу оцінку аж до наших днів, а геометрію він розглядав як основний фундамент всього наукового природно-філософського мислення, викладеного в роботі «Про необхідні умови освоєння філософії».

«Перлина премудрості» є оригінальною і справжньою працею великого філософа, яка стала навчальним посібником для багатьох університетів Сходу.

Численні вчення великого Абу Насра аль-Фарабі лягли в основу розвитку сучасної науки, тому, ми вважаємо, що ім'я аль-Фарабі міцно увійшло в історію світової науки і культури.

Казахський національний університет імені аль-Фарабі співпрацює і відкритий для співпраці з багатьма університетами всередині і за межами держави. Ми співпрацюємо з науковцями з Америки, Франції, Німеччини та України.

Наш університет пишається нашим ім'ям, і ми, викладачі та працівники Казахського національного університету імені аль-Фарабі, з великою відповідальністю несемо професійне звання «вчителя»!

Г.С. Шаріпова к.ф.н, в.о. доцент КазНУ ім. аль-Фарабі,

А. Алімбаєва ст.викладач КазНУ ім. аль-Фарабі

спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?