У Гомелі транспорт для худоби кращий, ніж у Чернігові – для пасажирів

Управління транспорту та зв’язку Чернігівської міської ради постійно організовує конкурси для перевізників. Ось і цього разу оголосили про чергові вимоги для учасників таких перевезень. І це добре.

Але цікаво, чи хтось з чиновників за останній період користувався так званим пасажирським транспортом, який курсує у Чернігові? Це не пасажирський транспорт! Це пародія навіть важко уявити на що. Таке враження, що Чернігів в сенсі пасажирських перевезень перетворюється в рухоме залізяччя, вважайте − металобрухт. Чернігівські маршрутки, як базові автомобільного гіганта ГАЗ, відрізняються лише однією викарбуваною назвою «Рута» на сидіннях перероблених до жаху авто. І більше нічого, хіба що незграбно-похабними результатами «рутівців».

Для прикладу. У тому ж сусідньому Гомелі − прекрасний як зовні так і внутрішньо пасажирський транспорт. Те диво, що називається пасажирським транспортом у Чернігові — в жодне зіставлення з білоруським не вписується. Тут про порівняльний естетичний вигляд абсолютно не доцільно вести мову, бо у транспорту чернігівського взагалі відсутня будь-яка естетика. Це така собі грубо зварена залізна коробка, закрита ДВП та ДСП, яка за кілька місяців несамовито вигибається, викручується, витинається у різні боки так, ніби її хтось силою зсередини примушує це зробити. Катафалки у цій же Білорусі кращі, ніж чернігівські так звані автобуси для пасажирських перевезень! А один із пасажирів недавно, коли зверху капало йому за комір,  взагалі «дивну» аналогію провів. «У Білорусі худобу, − зазначив він, −  перевозять у кращій техніці, ніж людей у чернігівських маршрутках». Заперечити йому було безглуздо, якби не дійсність сьогоднішня з отим горе-транспортом.

Відкриті  болти з іржею, машинне мастило біля дверей, яке щодня заплямовує одяг у пасажирів, подекуди − скручені проводи, відкриті по 3-5 см дірки над дверима та вертикальні вздовж дверей, страшно неестетичні механізми відкривання дверей, які взагалі  не закриті, перекошені сидіння, залатана кусками стеля, яка майже у кожній другій маршрутці – протікає місцями під час дощу, обдряпані та сіро-темні від грязі стіни… Таке видовище панує у маршрутках Чернігова.

От приїде хтось з європейської країни, сяде, бува, у якусь маршрутку і злякається від того, що раптом попав у позаминуле століття, хоча тоді,  можливо, транспорт виглядав набагато естетичніше, ніж той, що їздить по вулицях нашого рідного міста.

Кілька років тому спостерігалася тенденція щодо зміни пасажирського транспорту з ГАЗонів на «Дельфіни» та «Богдани». Але потім «чомусь» поступово замаскований ГАЗонівський транспорт почав витісняти біль-менш естетичні «Дельфіни» та «Богдани». Може економічно-конкурентна політика втрутилася? Але при чому тут естетика міста і покращання умов для пасажирських перевезень у Чернігові, навколо яких останнім часом одна балаканина. Невже цією шумихою міська влада хоче замилити очі пасажирам? Так це доволі хибний крок.

Якщо хоче влада дійсно щось зробити щодо покращення пасажирських перевезень, то необхідно кардинально переходити від «говорильні» до реальних дій, а не робити вигляд, що ніби щось покращується у сфері пасажирських перевезень.

Сергій Вітер, оглядач

СХОЖА ПУБЛІКАЦІЯ: І знову черговий конкурс для чернігівських перевізників

Ще цікаві повідомлення

One Thought to “У Гомелі транспорт для худоби кращий, ніж у Чернігові – для пасажирів”

  1. Вендета

    Когда заходишь в Ч. новости, одни разговоры про маршрутки. Пускай дадут перевозчикам нормальные условия для существования и тогда транспорт засияет. Комиссия на конкурсах, это просто продажные твари.

Не бажаєте прокоментувати?