У день виборів на Чернігівщині зафіксовані незначні інциденти

За даними, розміщеними на офіційному сайті ЦВК, явка виборців у Чернігівській області 21 квітня становила 62,61%, що на 2,7% менше, ніж у першому турі голосування (65,37%).

День голосування пройшов без суттєвих порушень, але були зафіксовані незначні інциденти, які суттєво не вплинули на процес волевиявлення. Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА у Чернігівській області під час прес-конференції 22 квітня.

21 квітня в 6 виборчих округах Чернігівщини на 1090 дільницях проголосувало 507 189 осіб (31 березня – 529 599). Інформація по округах станом на 20 годину виглядає таким чином:

За словами координаторки спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області Наталії Висіканець, повторне голосування на виборах Президента України відбулось у конкурентних  умовах та із дотриманням базових стандартів: «Окрім однієї дільниці у Варвинському районі всі ДВК, на яких працювали наші спостерігачі, відкрилися і закрилися вчасно, інцидентів із підрахунком голосів не зафіксовано. Що стосується виборчої дільниці №740148, то там члени комісії висловили претензії до стану однієї зі скриньок для голосування та відмовилися відкривати дільницю. Скриньку заклеїли скотчем та наліпками, поставили печатки та підписи всіх членів  дільничної виборчої комісії й о 8:48 відкрили дільницю. Ще одне порушення спостерігачі зафіксували в Чернігові, коли на виборчій дільниці №740994 місцева мешканка звернулася до голови ДВК Марини Солоніної зі скаргою на те, що з 2014 року її сестрі-покійниці надходять запрошення проголосувати, незважаючи на відповідні заяви з проханням виправити помилку».

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області Олена Рогова наголосила на важливості доступності дільниць для людей похилого віку та осіб з інвалідністю: «У нас є два десятка фотографій з різних дільниць області, які розташовані на других поверхах будівель, з численними сходами без пандусів. Наприклад, ось так зустрічає людей виборча дільниця №741034 в обласному ресурсному Центрі підтримки інклюзивної освіти по вул. Гоголя в Чернігові».

Як зазначила речниця поліції Чернігівської області Юлія Ковтун, протягом вчорашнього дня зареєстровано 26 повідомлень, що стосуються виборів Президента України, відкрито одне кримінальне провадження. Зокрема, в Чернігові чоловік намагався кинути шматок паперу в скриньку, а бюлетень винести з приміщення виборчої дільниці. Коли на місце події викликали поліцію, то чоловік спробував з’їсти бюлетень. Відкрито провадження за частиною 1 статті 158-1 Кримінального кодексу України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Наталія Висіканець, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області
Схожі публікації (відео):

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?