У Чернігові звучала безперервна музика

Канадський піаніст Любомир Мельник в рамках світового туру, присвяченого своєму 70-річчю, 11 грудня 2018 року виступив на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру.

До недавнього часу його не визнавали критики і слухачі. Після шістдесяти — прийшов успіх.

І у Чернігові «найшвидший піаніст світу» зібрав аншлаг в залі філармонійного центру: глядача зацікавила можливість наживо побачити, що таке «continuous piano music» або «безперервна музика» — фортепіанна техніка, побудована на дуже швидких нотах і складних нотних послідовностях, що, завдяки обертонам, створює єдине звукове полотно.

Світовий тур Любомира Мельника — це Данія, Велика Британія, Німеччина, Бельгія, Нідерланди, Польща. Та 16 концертів в Україні.

Українську частину туру музикант почав з Івано-Франківська, звідки колись емігрували його батьки.

У Чернігові піаніст вперше, тож чернігівська публіка фактично знайомилася з композиторською творчістю і виконавською майстерністю Любомира Мельника, який свого часу встановив два світові рекорди: за швидкістю гри (19,5 нот за секунду кожною рукою) і за найбільшою кількістю нот за годину гри.

Лише основу своїх творів композитор і виконавець фіксує в нотах.

«Музика мусить бути жива», — пояснює пан Любомир. І програма кожного виступу унікальна.

У чернігівському концерті Любомира Мельника прозвучали великі композиції, в тому числі «Butterfly» і «Windmills», написані для двох фортепіано.

Спілкуючись з глядачами, композитор зазначив, що наживо його музика звучить набагато краще, ніж в запису. «Я відчуваю, що люди тут розуміють мою музику, чують її, — каже музикант. — Вони чують Бога, чують небо — чують великі речі».

Олександр Соломаха

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?